Column van de Dag / Rookvrije sportterreinen!

Foto: Rookvrije generatie

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Marja Pronk, behalve buurtcoach ook projectleider Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Zij legt vandaag de focus op het belang van rookvrije sportterreinen.

Rookvrije sportterreinen! (door: Marja Pronk)

Zien roken doet roken!
Laatst bezocht ik een sportvereniging voor een overleg met de hoofdtrainer. Ik trof hem aan op het terras, vanwaar hij goed overzicht kon houden over de velden, rokend… Hij was in gesprek met enkele pubers van de vereniging. Stoere praatjes hadden ze over de scores van het afgelopen weekend en wie welke rol in het veld had gespeeld. Als een soort James Dean zat de hoofdtrainer in het midden, stoer de sigaret in de hand.

Toen we even later samen in ons overleg zaten, vroeg ik hem of hij zich bewust was van zijn voorbeeldfunctie. De sportman van de vereniging, rolmodel voor deze pubers, rokend op het terras… Maar dat had hij zich helemaal niet zo gerealiseerd.

Waarom op weg naar rookvrij?
Kinderen brengen op een vereniging veel vrije tijd door. Vaak wordt daar nog gerookt, op het terras, langs de lijn of op de tribune. Meer dan 50% van de mensen die begint met roken, overlijdt aan de gevolgen ervan. Gelukkig roken steeds minder mensen. Vijftig jaar geleden rookte nog 60% van de Nederlanders, nu nog maar 25%. Dat is dus positief!

Al na een paar sigaretten kunnen kinderen verslaafd zijn. Hoe jonger zij beginnen, des te erger de verslaving. Sporten is gezond en roken niet. Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom juichen we het initiatief ‘de rookvrije sportvereniging’ van harte toe en willen we alle Beverwijkse sportverenigingen uitnodigen om hun terrein rookvrij te maken, zodat we kinderen een rookvrije sportomgeving kunnen bieden. Zo worden zij minder verleid te gaan roken en wordt het schadelijke meeroken voorkomen.

(foto: KNVB)

Het is moeilijk voor kinderen om roken te weerstaan als anderen in hun omgeving roken, vooral als het om rolmodellen gaat zoals sporters tegen wie zij opkijken. Zien roken, doet roken. Daarnaast is meeroken zowel binnen als buiten schadelijk, met name voor kinderen. Ook in de buitenlucht kunnen kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Door een rookvrij sportterrein wordt dit voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.hartstichting.nl/rookvrij-sporten.

AV Dem voorop!
AV Dem geeft in Beverwijk het goede voorbeeld. Fantastisch! Vanaf 1 november 2017 is het complex van AV DEM rookvrij. Leden en bezoekers worden op het sportterrein gestimuleerd niet te roken, waarmee zij ook schadelijk meeroken willen voorkomen. Met de boodschap “Op weg naar een Rookvrije Generatie” hebben de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds een goede richting gevonden. De negatieve gevolgen van roken komen steeds meer onder de aandacht en steeds meer organisaties haken in op de trend rookvrij te zijn.

(foto: AV DEM – Facebook)

AV DEM is de eerste sportvereniging in Beverwijk die het is gelukt om een rookvrije omgeving te creëren! De reden van dit succes is waarschijnlijk dat mensen in het algemeen open staan voor een positieve benadering, vooral als het de jongere generatie en gezondheid betreft. Doordat zij als vereniging hun ‘Rookvrije Generatie’ doelstelling actief en persoonlijk hebben overgebracht via alle werkgroepen en trainers, is bij AV DEM op korte termijn een sterke sociale acceptatie voor een rookvrij sportterrein bereikt.

BHC Overbos maakt er een trend van!
Ook de hockeyjeugd van BHC Overbos speelt voortaan op een rookvrije accommodatie. Het bestuur heeft het roken verboden op het terrein van de hockeyclub. Tabaksrook is ongezond en past daarom niet op een sportcomplex. En al helemaal niet in de buurt van sportende jeugd. Daarom heeft het bestuur de knoop doorgehakt. Op het terrein van BHC Overbos zijn borden aangebracht. ’Rookvrij, op weg naar een rookvrije generatie’, staat erop.

Voor hun bijdrage aan de doelstellingen van de gemeente op het gebied van sporten en bewegen in Beverwijk hebben beide verenigingen het certificaat ‘Beverwijk Fit & Actief’ ontvangen en zijn zij door wethouder Haydar Erol in het zonnetje gezet.

Wie volgt???

 

Reacties