Twaalfduizend hardlopers op circuit van Zandvoort

Afgelopen zondag, 25 maart, geen racewagens op het Circuit van Zandvoort, maar 12.000 hardlopers die deelnamen aan de 11e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run.

Op het programma stonden de afwisselende halve marathon, de 12 kilometer en de 5 kilometer. Ook sporters met een beperking konden dit jaar voor het eerst in actie komen tijdens het unieke hardloopevenement op het legendarische racecircuit.

De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Joel Ayeko uit Oeganda in 35.52 minuten. De Keniaanse Tabitha Gichia werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 41.08 minuten.Winnaars wedstrijd 12 km
Gelijktijdig met de start van het Formule 1 seizoen in Melbourne, waarbij ook Max Verstappen in actie kwam, vond de officiële 12 km wedstrijd van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run plaats. Om 13.00 uur werden de topatleten weggeschoten door Gert-Jan Bluijs, wethouder van de Gemeente Zandvoort. Het parcours van de hoofdafstand is met diverse ondergronden zoals circuit, zand en klinkers, erg uitdagend.

Met wind in de rug en een aflopend tij lag het tempo hoog op het strand. De Oegandees Joel Ayeko bleek uiteindelijk als beste uit de voeten te kunnen op het afwisselende parcours. Met ruime voorsprong wist hij de overwinning binnen te slepen (35.52). Bijna een minuut later volgde de nummer twee, John Kariuki uit Kenia (36.44). Op de derde plek van het podium stond Ronald Schröer als beste Nederlander (37.07).Bij de dames ging de winst met overmacht naar Tabitha Gichia uit Kenia (41.09), gevolgd door de twee Belgische dames Hanne Verbruggen (43.32) en Karen Proeyen (44.02). Feest dankzij heel veel recreanten
Hoewel er altijd wordt gekeken naar de snelste lopers en loopsters is de Runner’s World Zandvoort Circuit Run toch vooral een feest dankzij de grote aantallen recreanten, verspreid over de diverse afstanden en leeftijden. Twaalfduizend in totaal dus, waarvan er zo’n achtduizend van start gingen voor het hoofdnummer: de 12 kilometer. Een enorm kleurrijke massa mensen waarvan er een groot aantal nog van start moesten gaan op het moment dat de winnaars van 12 en de 21 kilometer al over de finish kwamen. Fonds Gehandicaptensport
Dit jaar stonden voor de eerste keer ook sporters met een beperking aan de start op het circuit. Voor hen twee nieuwe onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter én 4 km. In totaal waren er 26 wheelers en racerunners naar Zandvoort gekomen om deel te nemen. Dit onderdeel van de Circuit Run is ontstaan vanuit de samenwerking met het goede doel van dit jaar, Fonds Gehandicaptensport. Ambassadeurs Kenny van Weeghel en (‘Blade Babe’) Fleur Jong waren aanwezig om namens de stichting een startschot te lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor uitgebreide fotoserie
Een uitgebreide fotoserie kun je zien (en eventueel downloaden) door de klikken op de foto bovenaan dit artikel. Je kunt vervolgens door de foto’s scrollen met de pijlen links en rechts van de foto.

Reacties