Column van de Dag / Dorstig weer?! Drink water!!!

Foto: Pixabay

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Marja Pronk, die inspeelt op het warme weer van deze zomer en het belang van water drinken nog eens flink onderstreept.

Dorstig weer?! Drink water!!! (door: Marja Pronk)

Het is warm weer, we genieten van zon, zee en wind in ons mooie Noord-Holland. En van water… PWN merkt het al: er gaat deze dagen veel meer water door de leidingen dan normaal, en dat verdwijnt niet alleen in de tuin…

Waarom moeten we ook al weer water drinken?

  • Door water te drinken zetten we onze stofwisseling aan het werk en daardoor verbranden we vet, dus dat is mooi twee vliegen in een klap
  • Water bevat 0 % calorieën. Fijn!
  • Water helpt om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren, we worden er letterlijk schoon van vanbinnen.

Water drinken… ook als je geen dorst hebt!
Let op, zeker met dit warme weer: Je hebt meer dorst dan je denkt. Kwaaltjes als hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, rugpijn, kunnen allemaal komen door uitdroging. Dorst voelt niet iedereen even nauwkeurig, dus drink ook water wanneer je geen dorst hebt. Heb je dorst, dan ben je vaak al te laat.

(foto: Pixabay)

Hoe ouder je wordt, hoe slechter de dorst-prikkel werkt. Er zijn dranken waar je meer dorst van krijgt dan dat ze oplossen (alcohol bijvoorbeeld, maar ook van koffie of thee kun je een droge mond krijgen (en sommige soorten thee drijven vocht af). Gewoon zuiver (kraan) water, dat doet niets meer of minder dan je vochttekort aanvullen. Drink de hele dag door, wacht niet tot je dorst hebt.

Kouwe plens… een beetje minder koud wel zo verstandig
Belangrijk is dat het water wel de goede temperatuur heeft; het moet vooral niet te koud zijn. Anders gaat je lichaam op die kouwe plens in je buik reageren door op te warmen en daar krijg je juist nog meer dorst van! Het beste drink je water op kamertemperatuur (rond de 18-20 graden). IJskoud water is wel lekker, zeker in de zomer, maar iets lauwer water lest de dorst veel beter, probeer het maar eens.

Hoeveel water moet je drinken?
Nou, best veel: ruim twee liter per dag. En ook al is het dorstig weer, ik vind dat best wel eens moeilijk! Mij helpen de volgende tips:

  • Begin de dag met een glas water (met een scheutje citroensap er in). Heel gezond!
  • Maak iets leuks van water: een mooie kan, wat fruit erin of een paar schijfjes komkommer. Heerlijk!
  • Drink kleine hoeveelheden per keer. Niet in een keer een groot glas, maar de hele dag door in kleine glaasjes. Je krijgt dan minder snel weerstand tegen het water.
  • Drink een glas water voordat je iets gaat eten of iets anders gaat drinken (ik drink bijvoorbeeld eerst een glaasje water en pak dan mijn koffie).
  • Wanneer je het vervelend vindt om ’s nachts naar het toilet te moeten, wen je zelf dan aan om ’s avonds na 21 uur niet meer te drinken, dat helpt. En wanneer je overdag genoeg gedronken hebt, is dat geen enkel probleem.

Reacties