Column van de Dag / Verkiezingen Sportman en Sportvrouw van het jaar 2018

Foto: Wikipedia - Richard Broekhuijzen

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Marja Pronk heeft het in haar column van vandaag over het belang van Sportgala’s en over de topsporter als rolmodel.

Verkiezingen Sportman en Sportvrouw van het jaar 2018 (door: Marja Pronk)

Het NOC*NSF heeft gisteravond de prijzen uitgedeeld voor de beste Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

Bij de mannen waren er drie genomineerden: schaatser Kjeld Nuis (twee keer goud op de Olympische Winterspelen), motorcrosser Jeffrey Herlings (eerste Nederlander die het wereldkampioenschap in de MXGP won) en opnieuw Epke Zonderland (wereldkampioen turnen). Laatstgenoemde won al vier keer eerder de titel. Het was uiteindelijk Kjeld Nuis die dit jaar de Jaap Eden Trofee in ontvangst mocht nemen

Voor de titel Sportvrouw van 2018 waren maar liefst vier sporters genomineerd, te weten: twee wielrensters: Anna van der Breggen (winst bij de voorjaarsklassiekers en een wereldtitel op de weg) en Annemiek van Vleuten (beste in de Giro Rosa en La Course). Verder shorttracksters Jorien ter Mors (goud op de Olympische Spelen) en Suzanne Schulting (het eerste Nederlandse goud). De titel ging naar Suzanne Schulting die daarmee Dafne Schippers opvolgde als beste sportvrouw van het jaar.

Andere prijzen die werden uitgereikt waren die voor de:

  • Sportploeg van het Jaar, die ten deel viel aan de baanwielrenners Nils van ‘t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchl
  • Sportcoach van het jaar, waarbij de jury blijkbaar niet kon kiezen en deze dus uitreikte aan zowel Raemon Sluiter als Jac Orie
  • Paralympische Sporter van het Jaar, een titel die snowboardster Bibian Mentel in ontvangst mocht nemen
  • Talent van het Jaar, waarvoor Ajax-voetballer en ‘golden boy’ Matthijs de Ligt op het podium mocht komen.
  • Fanny Blankers-Koen-prijs: een oeuvreprijs die dit jaar in ontvangst genomen mocht worden door voormalig schaatskampioene Marianne Timmer.

Lokale sportgala’s
Ook lokaal worden er dergelijke sportgala’s en verkiezingen georganiseerd. En sommige sportclubs hebben hun eigen verkiezingen. Waarom is het nu zo belangrijk om nationale en lokale sporters in het zonnetje te zetten?

Heel simpel: zij zijn een rolmodel en laten zien dat je met focus en inzet heel veel kunt bereiken. Ook laten zij zien dat sporten heel erg leuk is.

Rolmodellen in de sport zijn belangrijk. Jongeren kunnen zich identificeren met deze sporters en leren dat zij met de juiste instelling veel kunnen bereiken. Sporters, of zij nu in de top presteren of zich op een andere manier in hun sport laten zien, geven het goede voorbeeld. Ze maken enthousiast en laten zien wat er nodig is om succesvol te zijn in het leven: inzet, incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen. Belangrijke waarden die voor ons allemaal van belang zijn om iets in het leven te bereiken, ook buiten de sport. Sporters laten zien dat je met een mentaliteit om het maximale uit jezelf te halen heel ver kunt komen. In een wereld waar erg gestuurd wordt op cognitieve ontwikkeling, hoge citoscores en het halen van diploma’s is dat heel verfrissend. Dat werkt inspirerend voor anderen in sport, maar dus ook daarbuiten.

Sport is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in onze samenleving.

Het is maatschappelijk van groot belang dat jongeren een actieve leefstijl ontwikkelen om zo het toenemend overgewicht en de afnemende motorische vaardigheden te bestrijden. Het goede voorbeeld van aansprekende sporters is mogelijk één van de manieren om de ontwikkeling van die actieve leefstijl onder jongeren te bevorderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen