Column van de Dag / Gezond vakantie vieren

Foto: Kirsty van der Geest

Iedere twee weken een sportcolumn van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag het woord aan Kirsty van der Geest, JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) regisseur in Heemskerk

Gezond vakantie vieren (Door: Kirsty van der Geest)

Vakantie, de periode waar iedereen naar uit kijkt. Even heerlijk ontspannen bij de zee, het zwembad, op de camping of gewoon lekker thuis. Vakantie is de tijd om niks te doen of om juist leuke dingen te ondernemen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je wel gezond leeft op vakantie. Verleidingen liggen in kleine hoekjes. Het is natuurlijk een heerlijk idee dat je de hele dag niks hoeft te doen, je badhanddoek kan neerleggen om hier vervolgens de hele dag op te liggen, in de avond een snelle hap naar binnen te werken en nog wat ijs als afsluiting van de dag te nemen. Natuurlijk kan dit op vakantie maar hoe zorg je er nu voor dat dit niet je dagelijkse routine wordt? Hoe zorg je er nu voor dat je tijdens je vakantie fit en gezond blijft?Wat kan je zelf doen?
Als JOGG regisseur (Jongeren op Gezond Gewicht) van de gemeente Heemskerk houd ik me bezig met het creëren van een gezonde omgeving voor jongeren. Daar heb ik iedereen die in de gemeente woont of werkt voor nodig. We hebben namelijk allemaal invloed op ons eigen gezondheidspatroon maar ook op die van de kinderen. Als we allemaal wat bijdragen aan een gezonde omgeving kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen een gezonde toekomst tegemoet gaan. Ik bedoel, wie wil nu niet gezond en fit oud worden? Door kleine veranderingen in je leefstijl toe te passen kan je vaak al veel bereiken.

Gezonde tips voor op vakantie

  1. Drink voldoende water; water drinken vult je maag en is hartstikke gezond. Laat die beker frisdrank of alcohol liever staan en varieer je water met een schijfje citroen of wat verfrissend munt erin.
  2. Behoud structuur in je eetpatroon; probeer niet te veel ongezonde tussendoortjes te nemen maar houd je normale eetritme aan. Niet alleen jij zelf maar ook je kinderen houden het ritme aan en weten dan wanneer jullie gezamenlijk gaan eten.
  3. Eet voldoende groente; groentesnacks helpen ervoor dat je maag wat voller is waardoor je ’s avonds kleinere porties eet. Door zelf genoeg gezond eten in te slaan kan je op elk moment die gezellige picknick uitstallen. Tomaatjes, komkommer, wortels en paprika zijn heerlijke groenten die je als snack mee kan nemen.
  4. Voorbeeld zijn; niet alleen jij zelf voelt je fitter bij gezond eten, het is ook nog eens een goed voorbeeld voor je kind. Door het goede voorbeeld te geven zien kinderen dat het normaal is om gezond te eten en voldoende te bewegen op vakantie
  5. Blijf voldoende bewegen; duik eens lekker samen met je kinderen het zwembad in en laat dat potje beachvolleybal niet aan je voorbij gaan. Blijf actief en haal de boodschappen lopend of op de fiets op.
  6. Sluit aan bij beweegactiviteiten op vakantie of in de buurt. Vaak worden er in de vakantie verschillende activiteiten georganiseerd door jong en oud.
  7. Balans; vakantie is er natuurlijk ook voor om tot rust te komen. Geef je lichaam deze rust ook echt. Houd er wel rekening mee dat een gezond lichaam zorgt voor balans. Een uurtje per dag wandelen brengt ook rust in je lichaam.
  8. Waterijsjes zijn een goed alternatief voor softijs. Er zitten minder calorieën in en ze zijn heerlijk verfrissend. Al geprobeerd deze ijsjes zelf te maken? Ook dat is een leuke vakantiebesteding en natuurlijk extra lekker.

Blijf je lekker thuis komende weken? Vergeet dan niet om je op te geven voor de Fiets4Daagse (5 t/m 8 augustus). Ook kinderen kunnen meedoen met de vierdaagse. Zo ga je op verkenning in je eigen omgeving en blijf je ook nog eens fit in de vakantie!