Bounz® Beverwijk verzorgt warming up Velsertunnel run... en dat zal nodig zijn!

24 nov 2016, 12:59 Sport en Gezondheid
bounz banner 1
Bounz

Voordat zondag a.s. de zesduizend hardlopers koers zetten richting Beverwijk verzorgen de medewerkers van Bounz® Beverwijk eerst een collectieve warming up. En als we de weersberichten mogen geloven dan is dat geen overbodige luxe.

Als om 11.00 uur het eerste startschot wordt gegeven ligt volgens Buienradar de 'gevoelstemperatuur vermoedelijk rond de 2 graden. En dat is een temperatuur waar je spieren niet heel blij van worden. Een spontane spierblessure als gevolg van een te uitbundige start bij lage temperaturen is dan ook niet denkbeeldig.

Warming up in stadion

Om dit blessurerisico te verkleinen en te zorgen dat iedereen de kans heeft om met warme spieren de heroïsche tocht door de Velsertunnel aan te gaan, verzorgen de medewerkers van Bounz® Beverwijk vanaf de eerste start iedere 10 minuten een collectieve warming up op het podium in het Rabobank IJmond Stadion.

Wat heeft Bounz® met hardlopen?

Dat Bounz® de warming up verzorgt bij een hardloopwedstrijd lijkt misschien op het eerste gezicht niet helemaal logisch. Immers: wat heeft trampolinespringen te maken met hardlopen? Welnu, het mogen dan twee sterk verschillende sportdisciplines zijn, toch hebben ze veel overeenkomsten, en kan trampolinespringen zelfs een mooie aanvulling zijn op de hardlooptraining.

diagram

Trampolinespringen alternatieve hardlooptraining

Belangrijk voor hardlopers, en dan vooral de lange-afstandslopers, is duurconditie. Om de optimale conditie te krijgen betekent het dat een hardloper veel 'trainingskilometers' moet maken. Zo loopt iemand die een marathon wil lopen al gauw een kilometer of 80 per week. Die vele kilometers, op harde of onregelmatige ondergrond, brengen een hoog blessurerisico met zich mee. Dat heeft alles te maken met het harde 'landen' gedurende het hardlopen. Het zogenaamde 'landingsgewicht' is bij hardlopen namelijk driemaal het lichaamsgewicht. Kortom: de beenspieren van een hardloper met een gewicht van 70 kilo moeten bij iedere stap (en landing) een gewicht van 210 kilo opvangen. en als dat iedere week, gedurende 80 kilometer of meer gebeurt, dan kunnen er wel een blessures ontstaan.

Mix van trainingsvormen goed voor spieren

Je voelt 'm al aankomen: dat is dus een probleem wat je op de trampoline niet hebt, want die trampolinevloer absorbeert tot circa 80% van het landingsgewicht. Natuurlijk, een trampoline is niet de 'gedroomde' ondergrond voor een hardloper. Maar een flinke workout op de trampoline zorgt wel voor een verbetering van de conditie, en zou dus prima dienst kunnen doen als een aanvullende training op het hardlopen. Je zou kunnen denken een aan mix van trainingsvormen, waarbij je een hardloop-duurtraining vervangt voor een uurtje 'springen'.

Hardlopen versus trampolinespringen

Hoe efficiënt een trampoline-workout kan zijn voor de conditie mag blijken uit een recente studie, gepubliceerd in het 'International Journal of Sports Science'. Deze studie werd uitgevoerd over een periode van 8 weken met twee groepen deelnemers drie dagen per week trainden, en verder hun normale eetpatroon en levensstijl volhielden.

diagram
Diagram resultaten hardlopen vs trampolinespringen uit 'International Journal of Sports Science'

De ene groep trainde puur het hardlopen, de andere trainde op de trampoline. Aan het eind van de 8 weken bleek dat het zuurstofopnamevermogen bij de 'trampolinespringers' was toegenomen met 7,82% tegenover die van de hardlopers met 3,05%. Daarmee zou het doen van oefeningen op een trampoline dus tweeënhalf keer effectiever zijn om de conditie te verbeteren dan hardlopen. Tevens werd geconstateerd dat het vetpercentage bij de trampolinegroep afnam met 31.61%, terwijl dat bij de hardlopers 20.3% was.

Dit wil overigens niet zeggen dat trampolinespringen het hardlopen zou moeten vervangen. Maar dat het een ideale trainingsmethode is, naast de hardlooptraining, staat buiten kijf.

Kijk voor meer informatie over het trampolinespringen of het opgeven voor een gratis proefles op http://beverwijk.bounz.nl/