Grote namen aan start NN Dam tot Damloop; record aantal deelnemers op 10 Engelse mijl

20 sep , 18:17 Sport
494a9866 kopieren
AMSTERDAM / ZAANDAM - Het belooft zondag een boeiende strijd te worden wie er als eerste na 10 Engelse mijl over de finish zal komen in de Peperstraat in Zaandam. Naar verwachting zal het een duel worden tussen de uit Oeganda afkomstige Joshua Cheptegei, de Olympisch Kampioen op de 10 kilometer, vorige maand in Parijs, en de Keniaan Mathew Kimeli, vorig jaar de winnaar van de Dam-tot-Damloop.
(op de foto boven: Joshua Cheptegei, Olympisch Kampioen op de 10.000 meter en een van de favorieten voor de eindoverwinning van de NN Dam tot Damloop aanstaande zondag)
Tijdens de persconferentie, vanmorgen in het Zaantheater bleek dat de twee grote favorieten ook met de nodige spanning uitkijken naar het onderlinge treffen. Zoals Mathew Kimeli het lachend verwoordde: "Bij het horen van de naam 'Joshua' word ik wel een beetje bang."
Of Joshua Cheptegei zondag het beste van zichzelf kan laten zien is nog de vraag. De Olympisch kampioen op de 10 kilometer heeft het na zijn gouden race in Parijs wat rustiger aan gedaan. Dat had alles te maken met de feestelijke huldigingen in zijn land en het feit dat hij ook de tijd heeft genomen om met zijn familie door te brengen. Maar nu ‘Dam-to-Dam is calling’ denkt hij klaar te zijn om voor de eerste keer de strijd aan te gaan met Mathew Kimeli.
vlnr: Mathew Kimeli (winnaar Dam tot Damloop 2023),  Diane van Es en Lucas Nieuweboer)
vlnr: Mathew Kimeli (winnaar Dam tot Damloop 2023), Diane van Es en Lucas Nieuweboer)
Naast deze twee Afrikaanse topatleten staat ook de winnaar van de afgelopen Egmond Halve Marathon, Lucas Nieuweboer, aan de start, evenals Stan Niesten, bij de Rotterdam Marathon in april nog 10e met een indrukwekkende eindtijd van 2.10.10.
Bij de dames geldt de Keniaanse Gladys Chepkurui als grote favoriete terwijl de Nederlandse Diane van Es zeker ook behoort tot de kanshebbers op de eindoverwinning. Bij de afgelopen twee edities van de Dam-tot-Damsloop kwam Diane van Es beide keren als eerste Nederlandse vrouw over de finish. Deze zomer deed de 25-jarige atlete ook mee aan de Olympische Spelen. In Parijs eindigde ze als 16e op de 10 kilometer.
De grote favorieten Joshua Cheptegei en Gladys Chepkuru
De grote favorieten Joshua Cheptegei en Gladys Chepkuru
Record aantal deelnemers
Overigens heeft de Dam-tot-Damloop zich qua aantal deelnemers weer volledig herstelt van de corona-periode. Dit jaar staat er een record aantal deelnemers van 46.000 aan de start. Daarmee is de NN Dam tot Damloop het sportevenement met de meeste deelnemers ooit in Nederland.
Dam tot Damloop: online en op tv bij mediapartner NH
AT5 en NH zenden de Dam tot Damloop aanstaande zondag live uit. Vanaf start van de wedstrijdlopers op de Prins Hendrikkade om 10.00 uur wordt eerst de wedstrijd gevolgd, maar ook volgt NH de 46.000 recreanten onderweg, en staan ze bij de finish in Zaandam.
De vermoedelijke smaakmakers van de komende NN Dam tot Damloop op rij.
De vermoedelijke smaakmakers van de komende NN Dam tot Damloop op rij.