Mens, wat ben je mooi!

Foto: Dineke van der Ploeg

Ieder mens is anders, en ieder mens is mooi. Het is de boodschap die fotografe Dineke van de Ploeg uitdraagt met haar fotoserie ‘Mens, wat ben je mooi!’ waarmee ze tot en met 21 november exposeert in het Beverwijkse centrum voor fotografie ISOO.nu

Dineke van der Ploeg
Voor Dineke van der Ploeg, fotografe en net afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam, bestaat er geen enkele twijfel: Ieder mens is mooi. Alleen ziet men van zichzelf meestal eerder de negatieve dan de positieve kanten. Met haar fotoserie ‘Mens, wat ben je mooi!’ probeert Dineke in te zoomen op juist die positieve kant.

Mens, wat ben je mooi
Over haar motivatie voor dit project vertelt zij in een interview met het fotografie vakblad Pf Magazine:

“De aanleiding voor deze fotoserie is mijn eigen zelfbeeld geweest. Ik ben op zoek gegaan naar het ontstaan en de ontwikkeling van ons zelfbeeld. In de eerste twee levensjaren wordt het fundament voor ons zelfbeeld gelegd door een liefdevolle omgeving, met voldoende positieve aanrakingen.

Naarmate we opgroeien wordt de wereld om ons heen groter en krijgen andere factoren zoals media invloed op de ontwikkeling van ons zelfbeeld. De media voedt ons met een vrij eentonig beeld. Door het aanbod van eenzijdige beelden zijn we vaak niet goed in staat een eigen beeld te vormen.

De media wil ons doen geloven dat een man of vrouw er op een bepaalde manier uit hoort te zien terwijl ieder mens anders is. ‘Mooi’ is geen vast gegeven, ‘mooi’ is een uitdrukking van esthetiek. Hoe deze uitdrukking wordt waargenomen is onder andere afhankelijk van cultuur, ervaring en media. Omdat ‘mooi’ subjectief is en niet duidelijk af gekaderd is, kan je stellen dat elk mens mooi is.”

Wim meijer Fotografie_MG_3854

Over welk lichaamsdeel ben je het meest tevreden?
Omdat mensen vaak sneller hun uiterlijk mindere kanten weten te benoemen wilde Dineke juist het accent leggen op de positieve kant. Daarom heeft zij aan de mensen uit haar serie gevraagd over welk lichaamsdeel van zichzelf zij het meest tevreden zijn om ze vervolgens in een tweeluik vast te leggen, wat uiteindelijk resulteerde in de zeven dubbelbeelden waaruit de expositie bestaat.

EXPOSED
De foto’s van Dineke van der Ploeg maken deel uit van de tentoonstelling EXPOSED, waarin werk wordt getoond van drie dit jaar aan de Fotovakschool in Amsterdam afgestudeerde fotografen. Behalve het werk van Dineke van der Ploeg hangt er ook werk van Pim Huijsmans en Manuela van Hamont-Pinter.

Aan Pim Huismans en Manuela van Hamont-Pinter besteedden we in voorgaande weken al uitgebreid aandacht (zie: ‘40 gezichten, 45 verhalen‘ en ‘Irresistible for the rest of your life’)

De fototentoonstelling EXPOSED kan tot en met 21 november gratis worden bezocht in het Beverwijkse centrum voor fotografie ISOO.nu (Stationsplein 46, Beverwijk) op elke dinsdag- en donderdagavond van 20.00 – 22.00 uur en op de zaterdagen 7 en 21 november van 12.00 – 16.00 uur.

MG_5232duo-900x675

 

Reacties