Imkers blij met Tata-bijenvolk (fotoserie)

Foto: Primeur voor de redactie bij het bekijken van de Tata-bijen

Beverwijk – Een week geleden ontdekte medewerkers van Hoogoven 6 een bijenvolk. Imker in opleiding Bülent Duman, adopteerde het bijenvolk en nam de circa 15.000 bijen mee naar hun nieuwe onderkomen bij de bijenschool aan de Kaagweg. Aan de rand van begraafplaats Duinrust keek de 37-jarige Duman zaterdagmiddag voor het eerst in de bijenkast.

“Dit is best spannend”, zo zegt Bülent met zijn witte beschermingspak strak om zijn bovenlichaam. “Het bijenvolk zou namelijk kunnen gaan zwermen, als ze het niet naar hun zin hebben.” Langzaam wordt, onder toeziend oog van imker en directeur van de bijenschool Marco van Hees, de bodemplaat uit de bijenkast getrokken. “Dit heb ik eigenlijk nog nooit gezien”, merkt Van Hees direct op. De imkers zien op de houten plaat zwarte en grijze kruimelige deeltjes liggen. Het duidt gelukkig wel op leven in de kast. “Het valt door wasgedrag vanuit de vacht van de bij naar beneden”, zo verklaart Van Hees. “Normaal gesproken is het wel veel lichter van kleur”, zo verwijst de imker naar de omgeving waarin de bijen hebben geleefd.

Bijenschool3

‘Onwijs blij’
Na het openen van het nieuwe onderkomen wordt door het vizier van het imker-pak een glimlach zichtbaar. “Hier ben ik wel onwijs blij mee”, zegt de nieuwe hoeder van ‘zijn’ Tata-bijenvolk. De door Van Hees bestempelde rustige en blije bijen, worden zichtbaar in een houten raamwerk. Om een hoekje kijkt een collega van Bülent mee. Wendy, volleerd imker, reageert enthousiast: “Dit zijn wel extreem goede bouwers zeg. Dit had ik toch niet verwacht”, zegt ze over de nieuwe bewoners. De ‘Tata-bouwers’ bouwen volgens de imker opvallend genoeg sneller dan de andere insecten op het park.

Zelf grootgebruiker
Hoe nu verder? Wekelijks zal Bülent twee á drie uur besteden aan de verzorging. “De belangrijke ‘’moer’’, de koninginnebij, zullen we eerst nog moeten vinden.” Zonder Koningin namelijk geen voortplanting en verzorging. De honingproductie is in ieder geval in goede handen. “Ik ben zelf grootgebruiker van honing”, zo vertelt hij. “Bijvoorbeeld door de yoghurt, heerlijk!”

Potje voor Hoogoven 6
Ook medewerkers van Hoogoven 6 kunnen de yoghurt vast in huis halen. Een deel van de eerste productie gaat richting IJmuiden. “Het is natuurlijk wel leuk om een potje honing naar de fabriek toe te sturen”, zo besluit de Zaandamse imker in opleiding.

Zie ook: www.imkerschool.nl

Deeltjes uit vacht van Tatabij

Bijenschool2 Bijenschool4 Bijenschool5 Bijenschool6 Bijenschool7

 

IMG_5580

IMG_5535

Cookieinstellingen