Column van de Dag / Sporten helpt het leven een stukje gemakkelijker te maken!

Foto: Chelsey Edwards

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Chelsey Edwards, Coach Aangepast Sporten van Beverwijk en Heemskerk .

Als kind heb ik altijd meegekregen dat sporten ontzettend belangrijk is. Waarom? Dat heb ik  zelf mogen ervaren! Op mijn vierde mocht ik al met de handbaltrainingen van mijn grote zus meedoen. Totdat ik oud genoeg was om zelf lid te worden van de vereniging. Toen kreeg ik echt een eigen team om samen mee te spelen. Leren gooien en vangen met elkaar. Ik weet het nog goed. Van meester Jaap kreeg ik mijn eerste trainingen. De handen positioneren in een W-vorm, zodat de bal (als je het goed deed) nooit op je neus zou komen… Leren met vallen en opstaan.

Tijdens mijn jeugd heb ik naast handbal vele sportverenigingen en sportclubjes bezocht. Ik vond alles leuk en wilde het allemaal uitproberen en ervaren. Ik was nooit één van de beste en fanatiekste spelers, maar ik had wel altijd oog voor iedereen in mijn team. De basis voor mijn kennis over sport en gedrag. Later heb ik mij verder ontwikkeld tot Psychomotorisch therapeut. Van diepe dalen tot hoge toppen! Alle opgedane ervaringen hebben mij gebracht tot waar ik nu sta als Coach Aangepast Sporten.

Coach Aangepast Sporten (CAS)
Als Coach Aangepast Sporten van Beverwijk en Heemskerk mag ik overal een kijkje nemen. Bij sportverenigingen, buurthuizen, ouderenverzorgingstehuizen, woonvormen etc. Daardoor leer ik ontzettend veel lieve en spontane mensen kennen. Allemaal mensen die graag willen meedenken over hoe sport voor iedereen mogelijk gemaakt kan worden. Hoe leuk is dat, dat ik daarin mag helpen en verbinden. Het is genieten geblazen als ik door sportpark Overbos loop. De heren van de petanqueclub die mij laten zien, dat je naast een gezonde bezigheid ook volop met elkaar kunt lachen. Hockeyspelers die als team precies weten in welke positie ze moeten staan, om goed samen over te kunnen spelen en daarna ook nog eens vol in de kruising te scoren. Een hardloopster die sport gebruikt als uitlaatklep en haar hoofd leegmaakt. Een groepje wandelaars dat zichzelf weer verrast en overtroffen heeft.

Sport is toegankelijk voor iedereen
Door mijn werk ontmoet ik soms mensen die echt een drempel over moeten om in beweging te komen, omdat ze niet weten welke sport ze wel kunnen beoefenen of hoe ze in contact komen met anderen,  of waar ze terecht kunnen om te dansen, sporten of bewegen.

Maar voor iedereen, met of zonder beperking, is bewegen en sporten toegankelijk. En door te bewegen voel je je vaak beter, zowel lichamelijk als geestelijk. Je doet nieuwe sociale contacten op, je wordt zelfverzekerder, je leert jezelf beter kennen. In een ongedwongen sfeer.

Kom eens langs!
Ik ben ervan overtuigd: ‘Bewegen en sporten is ontzettend belangrijk!’ Wilt u ook graag zo’n fijne ervaring, maar weet u niet welke sport bij u past. Kom dan een keer langs bij mijn zomeractiviteit op de dinsdagen 16, 23 en 30 augustus van 14.30 – 15.30 uur bij Westerhout Paviljoen. Voor meer informatie of een sportadvies bel of mail met de Coach Aangepast Sporten: T: 06 19 08 01 02 E: [email protected]

 

Reacties