Eljanov 13e deelnemer Tata Steel Masters 2017

Foto: Tata Steel

De Oekraïense grootmeester Pavel Eljanov (33) wordt de 13e speler in de Tata Steel Masters, zo heeft de organisatie van het Tata Steel Chess Tournament afgelopen maandag bekendgemaakt.

Eljanov eindigde in januari tijdens de 78e editie van het toernooi in Wijk aan Zee op een gedeelde vierde plaats (samen met Wesley So en Anish Giri), op twee punten achterstand van winnaar Carlsen. Eljanov nam ook in 2007 en 2008 deel aan het toernooi. In 2007 wist hij de overwinning in de wacht te slepen in de B-groep (tegenwoordig Tata Steel Challengers). Op de internationale ranglijst staat Eljanov op de 16e plaats, met een ELO-rating van 2757. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament  vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017.

Terug na mindere fase
Na zijn deelname aan het Tata Steel Chess Tournament in januari dit jaar kende Eljanov een mindere fase, maar in het najaar kwam hij heel sterk terug. Met Eljanov in de ploeg bereikte Oekraïne de met Amerika gedeelde eerste plaats tijdens de Schaakolympiade in Bakoe. De Amerikanen wisten op tiebreak de eindoverwinning in de wacht te slepen. Zijn beste prestatie ooit volgde begin oktober, toen Eljanov het zeer sterk bezette Isle of Man Tournament won. Hij deelde de eerste plaats met Fabiano Caruana (de nummer twee van de wereldranglijst), maar won op tiebreak. Hij gaf daarbij ook andere wereldtoppers als So, Nakamura, Adams, Leko en Wang Hao het nakijken.

Op 1 december is het deelnemersveld van de Tata Steel Masters compleet. De 14e grootmeester wordt de speler die op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Reacties