Column van de Dag / Koningsspelen: Sportstimulering schoolsport

Foto: Robin Welp

Iedere twee weken een sportcolumn op BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws, verzorgd door de vijf sportcoaches van Beverwijk en Heemskerk (Marja Pronk, Bert Kalter, Robin Welp, Chelsea Edwards en Bart Neeft) met als centrale boodschap: Iedereen die wil sporten moet dat ook kunnen! Vandaag voor de vijfde keer het woord aan Robin Welp, Buurtsportcoach Actieve Jeugd in Beverwijk.

Koningsspelen: Sportstimulering schoolsport
Op  vrijdag 21 april beleefden we voor het vijfde achtereenvolgende jaar weer de Koningsspelen. Op veel basisscholen stond een gezonde en sportieve invulling van de dag op het programma.

De Koningsspelen zijn een idee en initiatief van Richard Krajicek als lid van het toenmalige Nationaal Comité Inhuldiging ten behoeve van de feestelijkheden omtrent de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terug kerend evenement, altijd op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. In 2018 zijn de koningsspelen op 20 april.

De Koningsspelen zijn een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en hebben het doel te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Wij willen met de Koningsspelen bijdragen aan een verbonden, sportieve en gezonde samenleving.

…”De Koningssportdag wil duidelijk maken dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven” (Bron: koningsspelen.nl)

Koningsdag in Beverwijk
In Beverwijk hebben de meeste scholen sport en spel activiteiten georganiseerd voor de leerlingen.

Het Kraaienest en de Wilgeroos hadden ondersteuning gevraagd bij de buurtsportcoach sportstimulering. ’t Kraaienest had voor de leerlingen een mix van sportiviteiten georganiseerd. Waar de kleuters vooral dicht bij school bleven, werd er voor de oudere leerlingen een route uitgestippeld langs sportmogelijkheden in Beverwijk. Zo werd het Cruyffcourt aan de Huiderlaan aangedaan. Sporthal de Walvis was een ‘locatie’ en het veld en de gymzaal bij de Kuikensweg / wijk aan duinerweg. Waar de totale organisatie prima was geregeld door de school werden diverse activiteiten georganiseerd door de buurtsportcoach op het Cruyff Court Beverwijk. De Wilgeroos had voor de kleuters de Koningsspelen vervroegd naar de donderdag. Daar was een activiteiten aanbod met boogschieten, survival, klimmen, springen, kruipen en tikspelen georganiseerd. Voor de oudere leerlingen was er tijdens de koningsspelen een activiteitenaanbod rond tennispark Westerhout en Harmonielaan. Tennis, voetbal, trefbal, Kingbal (natuurlijk) en boogschieten werden enthousiast gespeeld.

Wilgenroos en Bethelschool treffen elkaar
Op de Harmonielaan werd de Bethelschool getroffen, gelukkig konden in overleg de activiteiten van beide scholen naast elkaar plaatsvinden. Ook hier waren alleen maar blije en lachende gezichten te zien.Samenwerking en communicatie
Het belang van samenwerking en communicatie werd hierdoor wel goed duidelijk. Op dagen als deze, waarbij alles in het teken staat van sport en spel is er een piek belasting van de sport infrastructuur. Goede afstemming is dan noodzakelijk. Gelukkig zijn we als sportteam, met de gezamenlijke buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers van de gemeente, stichting sportaccommodaties en scholen en verenigingen steeds vaker in contact. Mooie initiatieven worden bedacht en uitgevoerd. Nog niet alle potentiele afnemers en gebruikers zijn op de hoogte, maar dat is een kwestie van tijd.

De Facebookpagina Beverwijk fit en actief is pas gelanceerd en daar worden alle sport en spelinitiatieven gedeeld.

Koningsspelen 2018: All together now!
Wat betreft de koningsspelen 2018. Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan een gezamenlijke activiteit voor alle basisscholen in Beverwijk. Hopelijk kunnen we een groot spektakel neerzetten waarbij alle scholen, ouders, leerlingen, verenigingen, opa’s en oma’s betrokken raken.

 

Reacties

Cookieinstellingen