Raad kiest voor behoud Centrum voor de Kunsten

Foto: Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz

BEVERWIJK – De gemeenteraad van Beverwijk nam in zijn laatste vergadering van 2014 onder andere een besluit over de subsidieaanvraag van het Centrum voor de Kunsten, de huisvesting van basisschool de Wilgeroos en de kredietaanvraag voor de herinrichting van het Stationsgebied.

In een goed gevulde raadszaal ging donderdag 18 december de laatste raadsvergadering van 2014 van start. Onder toeziend oog van ‘Gast van de Raad’ Herman Meekes namen de raadsleden een aantal belangrijke besluiten. Ook werden mevrouw Uiterwijk en de heer Zwart benoemd tot steunfractielid voor Democraten Beverwijk.

Centrum voor de Kunsten

Tijdens de vergadering besloot de gemeenteraad om het Centrum voor de Kunsten een financiële handreiking te doen om zo uit zijn penibele financiële situatie te komen. Het college stelde voor om een budgetsubsidie toe te kennen van € 263.004 voor 2015 en een incidentele subsidie van € 30.000 te verstrekken om de acute financiële problemen van het centrum op te lossen. Als tegenprestatie moest het centrum de financiële huishouding in 2015 op orde krijgen.

Over de aanvullende subsidie dachten de partijen verschillend. D66, GroenLinks, PvdA en het CDA konden zich vinden in het voorstel van het college. VVD en Democraten Beverwijk dienden gezamenlijk een amendement in om de incidentele aanvullende subsidie van € 30.000 te wijzigen naar een structurele subsidie van € 30.000 voor het ABC-project, met de kanttekening dat de structurele subsidie alleen verstrekt wordt als de landelijke subsidie aan de gemeente verstrekt wordt. Gemeentebelangen Beverwijk stelde in hun amendement voor om samen met het centrum een financieel toekomstplan te maken, zodat de raad een verantwoorde keuze kan maken over het voortbestaan van het centrum. Verder werd ook voorgesteld om een hogere eenmalige aanvullende subsidie te verstrekken van € 46.913. Beide amendementen werden verworpen door een meerderheid van de gemeenteraad. Hierna stemde alle partijen in met het voorstel van het college, waardoor het Centrum voor de Kunsten in 2015 behouden blijft voor Beverwijk.

Langverwachte oplossing

De langverwachte oplossing voor de huisvesting van basisschool de Wilgeroos werd ook bekrachtigd door de raad. De basisschool gaat in één gebouw gehuisvest worden, dankzij een verbinding tussen de bassischool en buurthuis Wijk aan Duin. Voor de aanbouw van het schoolgebouw stelt de raad € 85.000 beschikbaar en voor de benodigde aanpassingen in het buurthuis wordt € 50.000 beschikbaar gesteld.

Een ander besluit dat werd genomen was de toekenning van een krediet van € 945.000 voor uitvoeringsfase 2 tot en met 5 van de herinrichting van het Stationsgebied. De VVD en Gemeentebelangen Beverwijk pleitte nog voor een andere manier van afschrijven, maar hier zagen de andere partijen niets in. Het alternatief bomencarré 1 werd wel toegevoegd aan het besluit naar aanleiding van een door GroenLinks ingediend  amendement. Tot, slot werden ook het pasparkeren ter promotie van gastvrij parkeren, de legesverordening, onroerende en roerende zaakbelastingverordeningen en het raadscommunicatiebeleidsplan vastgesteld door de raad. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen