55+

Valpreventie biedt kans om langer zelfstandig te blijven wonen

Foto: Welzijn Beverwijk

BEVERWIJK – Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dat is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. Veel mensen die gevallen zijn, zijn daarna bang om nog eens te vallen. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Om die reden investeert de Gemeente Beverwijk in Valpreventie voor ouderen.

Vitaliteitsdagen en valrisicobepaling
Om inwoners van Beverwijk te kunnen adviseren worden door Beverwijk Fit & Actief in samenwerking met meerdere partners uit zorg en welzijn vitaliteitsdagen en meetmomenten georganiseerd. Tijdens deze meetmomenten wordt onder meer in kaart gebracht of iemand een verhoogd valrisico heeft. Inwoners met een verhoogd valrisico worden vervolgens toe geleid naar gratis groepscursussen die hen helpen om meer stabiliteit te ervaren en vaster ter been te zijn.

Zo is er op woensdag 17 april door Beverwijk Fit & Actief in samenwerking met ViVa! Zorggroep een valrisicotest gedaan bij de deelnemers aan de dagbewegingsactiviteiten bij Lommerlust. De afgelopen weken werden in samenwerking met Team Sportservice en ViVa! Zorggroep ook metingen gedaan bij bezoekers van Meerstate, Waterrijck en St. Agnes. Het gezamenlijk belang van deze partijen is ten slotte om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Verschillende interventies
In kleine groepen krijgen de deelnemers gedurende enkele maanden door erkende fysiotherapeuten voorlichting en oefeningen aangeboden. Hierdoor voelen zij zich zekerder ter been en het verbetert de stabiliteit. Doordat het aanbod in kleine groepjes wordt uitgevoerd ervaren deelnemers ook steun aan elkaar.

Meer informatie over de valrisicotestdagen en het gratis groepsaanbod? Neem contact op via: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen