Column van de Dag / Olympische Spelen in de Bibliotheek

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De achtste ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander boekennieuws.

Olympische Spelen… even terug in de geschiedenis
Het zal niemand ontgaan zijn, in Rio de Janeiro zijn de Olympische Spelen aan de gang. Met op het moment van schrijven zelfs al een gouden medaille, voor Anna van der Breggen bij het wielrennen.Er staat zelfs een Heemskerker op de judomat, Frank de Wit.

De Olympische Spelen zijn een internationale sportmanifestatie. Er doen duizenden atleten aan uiteenlopende sporten mee. De twee versies, de Zomerspelen en de Winterspelen, worden elk om de vier jaar gehouden. Ruim anderhalf jaar na de Zomerspelen, in het tweede kalenderjaar erna, zijn steeds de Winterspelen, vervolgens duurt het dus een kleine tweeënhalf jaar tot de volgende Zomerspelen.

Olympische Spelen in de Oudheid
Vanaf het jaar 776 voor het begin van onze jaartelling werden, in de Griekse stad Olympia, om de vier jaar wedstrijden gehouden ter ere van de god Zeus. Dit waren de Olympische spelen. De Grieken hielden veel sportwedstrijden. Ze vonden sport belangrijk als training voor het oorlogvoeren en als een manier om de goden te eren. De Olympische Spelen waren zo belangrijk dat alles ervoor moest wijken. Oorlogen werden zelfs onderbroken, zodat de mensen veilig naar Olympia konden reizen.

Baron Pierre de Coubertin
Zo’n duizend jaar lang werden de Olympische Spelen gehouden, totdat de Romeinse keizer Theodosius de Spelen verbood. Pas aan hert eind van 19e eeuw kwam de Franse Baron Pierre de Coubertin op het idee de Spelen te laten herleven en in 1896 waren dan ook de eerste Olympische Spelen zoals we die tegenwoordig nog kennen.

Verboden voor vrouwen
Sommige sporten die wij nu nog steeds doen, zoals discuswerpen en worstelen, werden in de Oudheid al beoefend. Het grote verschil is dat in de tijd van de Grieken alleen mannen mee mochten doen. Ze waren naakt! Getrouwde vrouwen mochten daarom niet kijken.

Vanaf 1900 mochten vrouwen meedoen aan een paar onderdelen, en langzaam kwamen daar steeds meer sporten bij. Toch duurde het nog tot 1928 voordat vrouwen ook mochten deelnemen aan atletieknummers, alleen… wel binnen strakke grenzen. Zo was de langste afstand bij hardlopen 200 meter. Langere afstanden zouden te vermoeiend zijn voor vrouwen.

Paralympics
En dan hebben we nog de Paralympische Spelen. Dat zijn de Olympische Spelen voor mensen met een fysieke of visuele beperking. De Paralympische Spelen worden altijd in hetzelfde jaar gehouden als de ‘gewone’ Olympische Spelen en sinds de Zomerspelen van 1988 worden ze ook altijd in dezelfde stad gehouden.

Zo, tot zover een stukje basiskennis over de Olympische Spelen. Maar natuurlijk is er veel meer te vertellen over dit iconische sportevenement. Er zijn zelfs talloze boeken over volgeschreven. Een behoorlijke selectie boeken over sport en boeken over de Olympische Spelen kun je vinden in de bibliotheek in de kasten bij ‘Vrije Tijd’. Ik heb er een paar voor jullie uitgelicht:

Ik wens jullie allemaal veel leesplezier, maar vooral nog veel kijk- en sportplezier gedurende de Olympische Spelen en de direct daarop volgende Paralympische Spelen.

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen