Inpakkunst van Christo in Kleinste museum van Haarlem

Afgelopen vrijdag, 12 juni, is in het Kleinste museum van Haarlem een expositie geopend, gebaseerd op het werk van de wereldberoemde ‘inpakkunstenaar’ Christo. Te zien zijn o.a. foto’s, affiches en stoffen die Christo gebruikte voor zijn kunstwerken en komen van de verzameling van de Haarlemse Miek Bruls.

Inpakken kan soms heel groots uitpakken. Dat is gebleken bij de veelal indrukwekkende projecten van de Bulgaars-Amerikaans kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff, bekend als Christo. De architect, beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar werd is vooral bekend van zijn ‘inpakkunst’ die hij realiseerde in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Twee weken geleden, op 31 mei overleed hij, bijna 85 jaar oud, en dat terwijl hij nog vol zat plannen, zoals het inpakken van de Arc de Triomphe.

Pont Neuf en Reichtag
Christo werd vooral wereldberoemd toen hij in 1985 de Pont Neuf in Parijs ‘inpakte’. Toen jaar later deed hij datzelfde kunstje in Berlijn met de Reichstag. Hierop volgde nog tientallen indrukwekkende projecten.

The Gates
Een van de meest indrukwekkende en tijdrovende was wellicht The Gates en het Central Park in New York. Hij werkte er maar liefst 26 jaar aan. Het project bestond uit 7503 poorten van vijf meter hoogte, met oranje lappen stof, die 37 km aan voetpad overspanden. Het werk was te zien van 12 tot 28 februari 2005, kostte 21 miljoen dollar en trok 4 miljoen bezoekers. Het leverde de stad New York naar schatting 254 miljoen dollar op aan extra inkomsten.

(foto: Pixabay)

Floating Piers
Van recentere datum is Floating Piers in het Iseomeer in Italië, waar hij ca 70.000 m2 stof verwerkte in een drijvend doksysteem van 226.00 polyethyleenblokjes.

Floating Piers (foto: Wikipedia)

Expositie verzameling Miek Bruls
Sinds afgelopen vrijdag, 12 juni, is in het Kleinste museum van Haarlem een expositie te zien met o.a. foto’s, affiches en stoffen die de 31 mei j.l. overleden kunstenaar Christo gebruikte voor zijn kunstwerken. De expositie is gebaseerd op de Christo-verzameling van de Haarlemse Miek Bruls.

Miek Bruls raakte door Christo in de ban eind jaren ‘70 na het zien van een documentaire over het gigantische gordijn dat hij in 1972 plaatste in de woestijn van Colorado. Sindsdien probeert zij samen met haar echtgenoot alle projecten te bezoeken die Christo heeft gerealiseerd. Miek Bruls is niet alleen gefascineerd door de ingepakte gebouwen en landschappen maar bewondert ook zijn doorzettingsvermogen en zijn gave om van ieder project een ‘happening’ te maken waar duizenden bezoekers op afkomen. In totaal heeft Miek Bruls 12 Christo-exposities over de hele wereld bezocht.

‘’Met sommige projecten was hij soms 10 jaar mee bezig, de duur van de voorbereidingen werd een kunstwerk op zich, inclusief de vergunningen en toestemming die hij van de autoriteiten moest krijgen’’, aldus Miek Bruls. ‘’Door het inpakken van bijvoorbeeld een gebouw krijgt het geheel iets geheimzinnigs, je gaat op een andere manier naar je omgeving kijken’’.

Valley Curtain in Colorado (foto: Wikipedia)

De stoffen van Christo
In het Kleinste museum zijn onder andere de stalen van stoffen te zien die Christo onder andere gebruikte bij de Pont Neuf Parijs, de Reichstag Berlijn, The Gates New York en de Floating Piers. Van veel projecten heeft Bruls albums gemaakt die ook in Kleinste museum te zien zijn.

Inpakken Arc de Triomphe onzeker
Het plan om in Parijs de Arc de Triomphe in te pakken vanaf september a.s. is op losse schroeven komen te staan door het vroegtijdig overlijden van Christo. Het project was nagenoeg klaar om gerealiseerd te worden,. De erven Christo denken nog na over een eventuele realisatie.

Kleinste museum van Haarlem
Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag gratis toegankelijk vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht.

De expositie van de Christo verzameling van Miek Bruls is nog te zien tot en met zondag 23 augustus in het Kleinste museum van Haarlem, Kunst Centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen