Column van de Dag / Raúl Neijhorst

Foto: ISOO

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Marijke van Straalen die alvast vooruit kijkt naar de lezing van Raúl Neijhorst, maandag a.s. in fotografiecentrum ISOO op het Stationsplein in Beverwijk,

Door: Marijke van Straalen

Toen ik mijn eerste stappen wilde gaan zetten in de portretfotografie was er één man die foto’s maakte zoals ik ze wilde maken; zijn naam: Raúl Neijhorst.

Op een zoom-dvd had ik hem aan het werk gezien in zijn studentenkamer met achtergronddoeken van de markt, paraplu van de Blokker en bouwlampen bij de Gamma vandaan. Geweldig! Vol goede moed ging ik zelf ook naar de Gamma , Blokker en naar de markt, want dit was wat ik wilde. Model geregeld en schieten maar…. Dat bleek toch nog niet zo simpel. Na een aantal mislukte pogingen heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en Raúl gemaild voor wat tips.

Tot mijn stomme verbazing kreeg ik al heel snel een mail terug met heel veel tips en de mogelijkheid om een workshop bij hem te volgen. Voor mij een vinkje op mijn bucketlist. Ik heb een topdag gehad! Vol nieuwe inzichten naar huis en nu ook zelf tot mooie foto’s gekomen.

Maar ik wilde meer…
Naaktfotografie was het volgende vinkje op mijn bucketlist en wie anders dan Raúl kon mij daarbij helpen. Weer een topdag gehad en weer vol nieuwe inzichten naar huis. Na onze eerste ontmoeting in 2012 hebben we nog steeds regelmatig contact met elkaar, omdat ik bij hem langs ga om te fotograferen, omdat ik hem opzoek op zijn werk om de kunst langs de zijlijn af te kijken of omdat hij een lezing geeft bij mijn fotoclub.

En waar hij op de zoom-dvd nog een student was met een uit de hand gelopen hobby, is hij inmiddels uitgegroeid tot professioneel fotograaf en auteur van de boeken Suriname Beken(d)t deel 1 en 2. En natuurlijk komt hij naar ISOO. Vergezeld van mooie verhalen en ongepubliceerd film- en fotomateriaal, geeft hij ons een kijkje achter de schermen in de totstandkoming van deze twee prachtige fotoboeken.

Wat is de drijfveer van Raúl om deze boeken te maken. Welke avonturen maakt hij mee tijdens de interviews? En hoe komt hij toch in contact met al die bekende Surinamers. Het is opvallend dat Suriname, een jonge natie die slechts 41 jaar onafhankelijk is, zoveel iconen heeft weten voort te brengen: topsporters, topkoks, muzikanten, televisiesterren, schrijvers, en nog vele anderen. Suriname Beken(d)t deel 1 en 2 presenteren 150 sterren met Surinaamse roots zoals men die nog nooit eerder heeft aanschouwd.

(foto: Raúl Neijhorst)

Raúl pendelde met zijn camera tussen diverse steden, landen en continenten, om deze spraakmakende Surinamers vast te leggen. Hij informeerde naar hun jeugd, routes naar succes, voorkeuren tot de Surinaamse cuisine en verzamelde op deze manier een extraordinair dossier aan anekdotes en belevenissen die iets onthullen over het typische Surinaams gevoel.

Humberto Tan, Ranomi Kromowidjojo, Jörgen Raymann, Soenil Bahadoer, Roué Verveer, Gerda Havertong, Gerard Spong, het zijn slechts enkele van de bekende Surinamers die in deze grootformaat salontafelboeken worden geportretteerd.

Heeft u de boeken nog niet in uw collectie? 27 november zijn ze (gesigneerd) te koop voor € 40 per stuk na afloop van de lezing; maar tegen inlevering van uw toegangskaartje krijgt u van Raúl €7 korting op één van de boeken. Uw toegangskaartje voor deze lezing kunt u vooraf reserveren via [email protected]. De prijs is € 7 in de voorverkoop en € 8 aan de deur, dit is inclusief koffie of thee. De kassa is geopend op de avond zelf vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen