Column van de Dag / 45.000 gesproken boeken voor bibliotheekleden met leesbeperking

Foto: Bibliotheek IJmond-Noord

Na enige tijd vandaag weer een ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord door Aafke Vlaanderen Oldenzeel. Regelmatig aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer over ‘gesproken boeken’.

Door: Aafke Vlaanderen Oldenzeel

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met een leesbeperking de komende vijf jaar met 20% toeneemt.

Dit heeft twee oorzaken: allereerst de zogenaamde ‘dubbele vergrijzing’ (groter aantal ouderen als gevolg van de ‘babyboom’ van de vijftiger jaren plus de stijging van de gemiddelde leeftijd). En verder omdat gewoon bij steeds meer mensen de diagnose dyslexie wordt gesteld.

Om te zorgen dat al deze mensen (straks dus meer dan een miljoen!) kunnen blijven genieten van een goed boek heeft de Bibliotheek iets nieuws: 45.000 gesproken boeken, exclusief voor leden met een leesbeperking. Maar ook voor mensen met afasie, reuma, ADHD, nekhernia en dementie kan het uitkomst brengen. Want een goed verhaal zit tussen je oren.

Door de collectie van 45.000 gesproken boeken aan te bieden via www.bibliotheek.nl/passendlezen zorgt de Bibliotheek dat steeds meer mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot passende leesvormen. De gesproken boeken zijn afkomstig uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen, de bibliotheekvoorziening voor mensen met een leesbeperking.

Een uitgebreide collectie
Van streekroman tot jeugdboek, van Kruistocht in spijkerbroek tot Het diner. Op www.bibliotheek.nl/passendlezen staan gesproken boeken in alle genres.

Eenvoudig op computer of tablet
Gebruikmaken van gesproken boeken is heel eenvoudig en valt binnen het lidmaatschap van de Bibliotheek. Leden kunnen met hun lidmaatschapsgegevens een webaccount aanmaken. Hiermee hebben zij direct toegang tot de collectie gesproken boeken. De gesproken boeken zijn te beluisteren via een computer of tablet. Een internetverbinding is daarvoor wel vereist.

Meer informatie
In het onderstaande filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Ook kun je gaan naar de website ‘passend lezen‘. Daar staat nog meer informatie over de dienst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen