Zomertentoonstelling ‘Sail’ in Museum Kennermerland

Foto: Google Maps

Beverwijk – Museum Kennemerland wijdt zijn zomertentoonstelling, getiteld Sail, aan de historische zeilzeevaart voor de Hollandse kust. Hoogtepunt is een serie authentieke zeekaarten uit de privéverzameling van Chris Duijker. Het museum speelt met deze expositie, te zien vanaf zondag 26 juli, in op het aanstaande maritieme spektakel Sail Amsterdam.

Wat zijn die oude zeekaarten gedetailleerd en wat zijn ze mooi. Verzamelaar en kenner Chris Duijker toont een selectie. De kaarten, uitgevoerd met nuttige kompaslijnen en rijke versieringen, zijn gericht op de Noordzee- en Zuiderzeekust. Ze zijn gemaakt door beroemde cartografen als Lucas Waghenaer en de familie Bleau. Ze zijn net zo goed Hollands Glorie als de zeilscheepvaart zelf.

Behalve zeekaarten zijn er zeegezichten. Dat zijn indrukken van hoe onze kuststrook er vanaf zee uitzag: met zijn havenmondingen en skyline van torentjes en duintoppen. De tekeningen waren voor de stuurlui een handig herkenningsmiddel. Verder zijn er uiteenlopende kaarten: een overzicht van rederijvlaggen, een windkaart en curiosa. Zo hangt er een fraaie lithografie van de beroemde zeilwagen van Simon Stevin. Met een vaartje van veertig kilometer snelde deze vinding met zijn passagiers op de wind over het strand.

HollandseHekboot 2

De zomertentoonstelling Sail wordt op zaterdag 25 juli geopend. Het publiek kan terecht vanaf zondag 26 juli tot en met zondag 27 september. De openingstijden van het museum zijn op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 4.

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 in Beverwijk
www.musemkennemerland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen