Egmond Halve Marathon brengt twee Ethiopische winnaars

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag werden zeventienduizend lopers gezandstraald, werden gegeseld door de nodige regenflarden en kregen ook weer de tijd om op te drogen gedurende een van de meest massale hardloopevenementen van ons land.

De Halve Marathon van Egmond heeft in zijn 43-jarig bestaan al heel wat te stellen gehad met de natuurlijke elementen. Sneeuw, strenge vorst, ijzel, storm… alles is in de loop der jaren wel voorbij gekomen. En ook vandaag speelde her weer een hoofdrol.

Op het eerste gezicht waren de weersomstandigheden niet echt extreem, maar een straffe windkracht 5 tégen op de 7 kilometer strand naar Castricum, inclusief de nodige regenflarden, zorgden ervoor dat persoonlijke toptijden konden worden vergeten. Dat ging op voor de ruim tienduizend recreatielopers op de hoofdafstand van 21 kilometer, maar ook voor het selecte gezelschap van wedstrijdlopers van wereldfaam.

Wim Meijer Fotografie_IMG_7723

Voorbereiding op voorjaarsmarathons
Nu is het zeker zo dat de wereldtoppers niet voor wereldrecords naar Egmond komen. Het is niet het parcours voor supertijden. Het gaat in Egmond meer om de heroïek. Het feit dat Egmond toch wordt aangedaan door grote namen in de atletiek heeft alles te maken met het feit dat het een prima opmaat is voor de voorjaarsmarathons.

Slijtageslag
In het professionele veld werd deze halve marathon een behoorlijke slijtageslag. De (weers)omstandigheden waren dusdanig dat er uiteindelijk tijden werden gerealiseerd die (bij de heren) 5 tot 8 minuten langzamer waren dan in voorgaande jaren. Maar dat maakte de prestatie alleen maar groter.

Wim Meijer Fotografie_IMG_7810

Ethiopisch feestje
Uiteindelijk werd ’t vandaag een Ethiopisch feestje. Bij de heren was het Yekeber Bayabal die na 1.08,08 als eerste de finishlijn passeerde. Bij de dames was het zijn landgenote Genet Yalew met een tijd van 1.19,02.
Als beste Nederlander eindigde Abdi Nageeye op de 4e plaats met een tijd van 1.09,02 De uit Beverwijk afkomstige atleet Michel Butter eindigde als tiende in 1.10,48

Hieronder een foto-impressie van de Saucony Egmond Halve Marathon

Wim Meijer Fotografie_IMG_7876Wim Meijer Fotografie_IMG_7902Wim Meijer Fotografie_MG_7754Wim Meijer Fotografie_IMG_7832Wim Meijer Fotografie_IMG_7821Wim Meijer Fotografie_IMG_7785 Wim Meijer Fotografie_IMG_7783 Wim Meijer Fotografie_IMG_7779Wim Meijer Fotografie_IMG_7756 Wim Meijer Fotografie_IMG_7755 Wim Meijer Fotografie_IMG_7754Wim Meijer Fotografie_IMG_7673 Wim Meijer Fotografie_MG_7739Wim Meijer Fotografie_IMG_7668Wim Meijer Fotografie_IMG_7912

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen