Column van de Dag / Het zuiden van Engeland dichterbij dan je denkt!

Foto: British Airways - Youtube

In haar zevende ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl neemt reisspecialiste Anke Hupkes haar lezers deze week mee naar het zuiden van Engeland.

Door: Anke Hupkes

Vrijwel elk jaar kom ik in Brighton, in het zuiden van Engeland, omdat ik daar een vriendin heb wonen. Ik vlieg dan op Londen Gatwick en pak de trein naar het zuiden. Heel ontspannen, zeker als je het lastig vindt om links te rijden. Neemt niet weg dat je natuurlijk ook met de eigen auto kunt gaan. In dat geval kun je het beste eerst naar Calais rijden in het uiterste Noorden van Frankrijk, en daar de oversteek maken naar Dover.  Vanuit Dover is het nog ongeveer 135 kilometer rijden naar Brighton.

Brighton: het Scheveningen van Londen
Brighton is voor Londen, wat Scheveningen voor Den Haag is. Het is mondain, heeft (of liever gezegd hàd) 2 pieren. Eén daarvan, de Westpier, is door slechtonderhoud in elkaar gezakt en voor een deel in zee gestort. Nog steeds wordt er geharreward over het weghalen van de restanten.

British Airways 1360 Tower
Nieuw is de British Airways i360 Tower op King’s Road. Met zijn 162 meter is het de hoogste ‘bewegende’ uitzichttoren ter wereld. De toren, ontworpen door het architectenduo David Marks en Julia Barfield (ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de London Eye)  is voorzien van een grote, aerodynamisch vormgegeven capsule (“the Pod”), waarin tweehonderd bezoekers tot een hoogte van 138 meter worden gebracht. Medio augustus 2016 werd de prestigieuze toren geopend.

Shoppen, museumbezoek en wandelen in Brighton
Natuurlijk staat Brighton primair bekend als dè badplaats van Londen. Maar behalve strandplezier en flaneren op de boulevard is er meer te beleven. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan gezellig shoppen in “the lanes”, de smalle straatjes in het centrum, met tal van kleine winkeltjes en antiekzaakjes.

Een echte ‘must see’ is het Brighton museum, gevestigd in het `Royal Pavillion´, dat rond deze tijd prachtig is verlicht is.

Rottingdean
Een stuk kleinschaliger maar toch een echte aanrader is om langs de zee naar Rottingdean te lopen (vooral niet je wandelschoenen vergeten), met zijn eeuwenoude St Margaret’s Church. Delen van het kerkje dateren nog van de 13e eeuw. De kerk werd in de 19e eeuw grondig gerestaureerd. Niet te missen is het gebrandschilderde raam van de Bitse kunstenaar Edward Burne-Jones die het in 1893 maakte ter ere van het huwelijk van zijn dochter Margareth.Ook is er in de omgeving veel te zien, prachtige Engelse parken , zoals Wakehurst met de Royal Botanic Garden,  en de manor houses Nyborg en Petworth, met schilderijen van Turner.

En ook een bezoek waard is de stad Chichester met zijn prachtige kathedraal en het beroemde glas-in-loodraam van Mark Chagall.  Rondom de kathedraal vind je een leuk winkelcentrum, waar je leuke kleren kunt kopen voor niet te veel geld.Op de terugweg kom je langs de kleine luchthaven van Shoreham-by-sea. Daar kun je met een pot thee, we zijn per slot in Engeland, heerlijk naar sportvliegtuigjes kunt kijken. Vanzelfsprekend vind je er ook diverse pubs voor een ale of een cider en een pubmeal (meestal kip met frites en salade). Een absolute aanrader: vergeet vooral niet om een keer een “ploughmans lunch”te bestellen. Dat is een niet te versmaden, enorme salade met veel Engelse en Franse kaas.

En ach, als je dan toch in de buurt bent, is het zeker nog de moeite waard om het huis van de arts en craftsarchitect “Morris”te bezoeken. Je kent hem waarschijnlijk wel van dat vrolijke gebloemde behang.In de zomer is het bekende Glyndebourne-festival met veel klassieke optredens. Iedereen neemt zijn eigen gemaakte eten mee, dat je aan picknicktafels opeet. Wat wij echter niet kennen: de gasten vertellen elkaar niet wat ze meenemen, iedereen maakt gewoon een gang. Zeg maar: een super ‘klassieke’ surprise party.

En ben je eenmaal in Engeland, dan ga je natuurlijk ook een dag naar Londen, met de trein anderhalf uur en… daarna zul je nooit meer mopperen op onze NS, want de diverse Britse  spoormaatschappijen hebben ongekende vertragingen.

Enjoy your stay!!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen