Column van de Dag / Aanvraag zon per direct

Foto: Barbara Middendorp

Iedere twee weken verzorgt Barbara Middendorp en met een knipoog geschreven mode-column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl. Vandaag haar zesde column, waarin zij het een vriendelijk verzoek richt aan weerman Piet Paulusma.

T.a.v. Piet Paulusma
Betreft : aanvraag zon per direct

(door Barbara Middendorp)

Beste Piet,
Mijn naam is Barbara, heb een damesmodezaak, zit met een jaarlijks terugkerend probleempje en hoop dat je me kunt helpen.

Het zit zo….

In Nederland vinden de jaarlijkse kerstboomverbrandingen vaak in de eerste week van januari plaats. Meestal is dit voor de meeste menselijke soortgenoten ook gelijk het ‘onzichtbare teken’ om stiekem te gaan hopen op een Elfstedentocht, de Unox muts over de oren te trekken  en de skipakken naar de stomerij te brengen.

Voor mij, en veel soortgenoten uit de kledingbranche, is dit echter hét moment voor totaal tegenovergestelde gevoelens. De winterblues heeft tijdens het afsteken van het eerste rotje plaatsgemaakt voor de voorjaarsvreugde en Blue Monday is voor ons meestal een van de mooiste dagen van het jaar, omdat het dan écht begint.

‘Wat moet ik met deze informatie’, zul je je afvragen….welnu,

Voor ons (als kledingbranche soortgenoten) begint het voorjaar tegenwoordig dus op 1 januari. De laatste restanten van de uitverkoop hangen eenzaam op een rekje en de pakketdiensten draaien overuren om de dozen vol BEEL-DI-GE voorjaarscollectie bij ons te bezorgen. Piet, ik kan (zelfs na jarenlange ervaring) dat gevoel niet beschrijven. Dat gevoel wanneer je een busje van de pakketdienst de straat ziet inrijden, het moment dat ‘ie’ stopt voor je deur en dan die benauwde luttele seconden, waarin je moet afwachten of die doos in z’n armen naar jou of naar de buren gaat. Het ‘ik wil je wel zoenen’ moment, waarop die doos vol moois voor jou blijkt te zijn, en dan de ultieme kick om het pakket open te scheuren en te zien of de inhoud voldoet aan al je verwachtingen.

Deze collectie hebben wij soortgenoten zo’n zes maanden geleden besteld en dat is toch iedere keer weer spannend. Vanaf juli beginnen wij vaak met het bezoeken van verschillende beurzen. In Nederland is ‘de Modefabriek’ de grootste beurs. De hele RAI hangt dan afgeladen vol met kleding van verschillende merken. Het gevoel dat ons daar bekruipt is moeilijk te omschrijven. Passie, gretigheid, twijfel, enthousiasme en acute katzwijm is zo’n beetje de samenvatting van de emotionele achtbaan die we op zo’n beursdag doormaken. Nadat we de boel intern weer onder controle hebben moeten we keuzes maken. Voor welke merken gaan we kiezen? Welke kleuren en stijlen zullen het gaan worden? En uiteraard moeten we  ook de prijzen in de gaten houden.

Na deze dag volgen de dates; de dates met de groothandels waarvoor we hebben gekozen. Tijdens zo’n date bekijken we de hele collectie nauwkeurig en moeten we, gewapend met telraam en koffie,  bepalen wat er het volgend modeseizoen in onze winkels komt te hangen.

En dan lieve Piet, dan is het begin januari en is de tijd daar dat het daadwerkelijk gaat gebeuren…..de pakjesweken voor de winkeliers gaan beginnen!

In die pakjes zitten natuurlijk niet alleen maar jurkjes en topjes. In pakketten zit veel meer. In die cadeautjes van karton zit hoop, zit liefde voor onze winkels en onze klanten, zitten buikpijn en slapeloze nachten over de rekeningen die meegestuurd worden, maar bovenop dit alles liggen de startblokken en de opwinding!De hoeven staan te trappelen om een nieuw modeseizoen binnene te draven en de winkels en etalages worden omgetoverd van winter-  naar zomerparadijsjes.

En hier kom jij dan om de hoek kijken Piet!

Het zou zo geweldig zijn als jij, zo rond de vijftiende januari, met een waterig zonnetje op de achtergrond,  in een fel gekleurd zomerjack uit de nieuwe collectie, vol trots zou willen melden dat het voorjaar in aantocht is.
Ik zal maar even eerlijk tegen je zijn, Piet: Ik kreeg gisteren een beetje de zenuwen van je. Mijn winkel is deze week dicht voor de grote schoonmaak, zodat al dat nieuws, dat vanaf maandag binnen gaat komen, de warme ontvangst krijgt dat het verdient. En tot mijn schrik stond je gisteren doodleuk sneeuw, vrieskou en onstuimigheid te voorspellen.

Zo zijn we dus niet getrouwd Piet!

Geloof me, mijn soortgenoten en ik zijn al geruime tijd bezig om gezamenlijk te proberen ‘ iets’ te veranderen aan hetgeen er nu gaande is. Zo zou de uitverkoop best wat later mogen beginnen, waardoor je die winterjas ook daadwerkelijk koopt als het winter is en de voorjaarscollectie ook pas binnenkomt als het voorjaar in aantocht is. Maar dat is een toestand Piet! Dit fenomeen heeft met zoveel factoren, regeltjes en mensen te maken, waardoor het in mijn ogen misschien sneller en handiger is om het klimaat gewoon wat aan te passen.

Regel jij dat even?
Echt, doe het voor mij, mijn soortgenoten en bovenal voor die BEEL-DI-GE nieuwe jurkjes, topjes en broeken die in aantocht zijn. Die zijn namelijk écht te leuk om in de kou te laten staan!

Oant moarn, ik reken op je!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen