Uniek vogelkijkweekend op 11 en 12 maart bij Fort Krommeniedijk

Foto: Els v.d. Pompe

Het Landschap Noord-Holland organiseert op zaterdag 11 en zondag 12 maart een speciaal vogelkijkweekend op het terrein van Fort Krommeniedijk, vanaf waar iedereen een mooi zicht heeft over de ‘natte’ weilanden met talloze vogelsoorten.

Inunderen
Ieder jaar zetten de boswachters van Landschap Noord-Holland tientallen weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk onder water. Inunderen heet dat. Dit trekt grote aantallen vogels aan. Hun voedsel wordt door het ‘vernatten’ beter bereikbaar. En andere vogels vinden het ondiepe water prettig om te rusten.

Welke vogels?
De aantallen en soorten verschillen per jaar. Maar grote groepen kieviten, grutto’s en goudplevieren worden zeker verwacht. Die grote groepen steltlopers trekken op hun beurt weer slechtvalken aan. De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek telt er alle jaren zo’n 50 soorten vogels.

Wanneer?
Rond 15 februari 2017 wordt een deel van de Uitgeesterbroekpolder onder water door de speciaal hiervoor aangelegde inlaat open te zetten. Eerst stijgt dan langzaam het waterpeil in de sloten en pas na een paar dagen komt het water ook op de weilanden. Het is de bedoeling dat de weilanden op 15 maart weer droog liggen, waarna de grutto’s, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen.

(foto: Harm Botman)

Vogelkijkweekend
In het weekend van 11 en 12 maart 2017 organiseert het Landschap Noord-Holland een speciaal vogelkijkweekend. Dan is terrein van Fort bij Krommeniedijk open en kan iedereen vanaf het fort over de natte weilanden kijken. Vogelaars, natuurliefhebbers, gezinnen met kinderen: iedereen is dan welkom tussen 10 en 16 uur. Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Cameraland uit Alkmaar zijn aanwezig met diverse camera´s, verrekijkers en telescopen.

De toegang tot het fortterrein bedraagt € 2,- (kinderen tot 12 jaar en Beschermers gratis). Honden kunnen helaas niet worden toegelaten.

Fort niet toegankelijk
Het fort zelf is niet toegankelijk. Het fort wordt op dit moment gerestaureerd en verbouwd tot woon-trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme) en bezoekerscentrum over ‘Natuur & Landschap’ in de Stelling van Amsterdam. Meer informatie hierover op: http://www.landschapnoordholland.nl/project/restauratiefort .

Waar?​
De weilanden zijn goed te overzien vanaf de Lagendijk tussen Krommeniedijk en Uitgeest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen