Narcistische ruiker aankondiging van de lente

Foto: Wim Meijer Fotografie

We hebben er dit jaar wat langer moeten wachten van vorig jaar voordat het eerste geel de IJmondse bermen kleurden. Toen toonden de narcissen zich al op de eerste dagen van januari prominent op de Beverwijkse Warande. Maar nu kunnen we er toch echt niet meer omheen.

In de afgelopen weken kondigt de lente zich nadrukkelijk aan in  grasperken, bossen en tuinen met talloze sneeuwklokjes, krokussen en vooral ook narcissen. Een typisch Hollandse aanblik, hoewel…

Niet typisch Hollands
Oorspronkelijk komt de narcis uit de Alpen, het Middellandse Zeegebied en de Pyreneeën. Daar groeit deze gele blikvanger gewoon in de natuur. Dat geldt ook voor Marokko, waar een groene variant veel voorkomt. Het waren de handelslieden uit Venetië die de narcis via de zijderoute  ook naar China brachten, waardoor de bloem wereldwijd werd verspreid.

Narcissus en Echo
Maar waar ligt nu de èchte oorsprong van de narcis en waar dank hij zijn naam aan? Daarvoor moeten we helemaal terug naar de Griekse mythologie, naar het verhaal van Griekse jongen Narcissus die de liefde van alle vrouwen afwees, en ook die van de bergnimf Echo.

Echo was zelf al door de goden gestraft voor haar ongebreidelde spraakzucht, waarbij ze ook sprak over de talloze affaires van oppergod Zeus met andere godinnen en stervelingen. Reden voor de goden om te zorgen dat ze nog uitsluitend de woorden van anderen kon herhalen.

Toen de populaire Narcissus ook de liefde afwees van de ‘monddood’ gemaakte Echo ging dit toch te ver voor de Aphrodite, de godin van de liefde, die Narcissus strafte door hem verliefd te laten worden op zijn eigen spiegelbeeld. Op een dag, toen Narcissus zich moe van het jagen, voorover boog boven de rivier om water te drinken zag hij zijn spiegelbeeld en wilde dit omhelzen. Daarbij viel hij in het water en verdronk.

Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar op de plaats bij de rivier waar hij in het water was gevallen groeiden vanaf dat moment gele bloemen met witte blaadjes, de eerste narcissen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen