Provincie Noord-Holland biedt financiële steun om kwetsbare planten en dieren te helpen

Tapuit: een van de bedreigde vogelsoorten
Tapuit: een van de bedreigde vogelsoorten
Foto: Joke Huijser-Spekken

Om het landschap te verfraaien en een aantal bedreigde planten en dieren te beschermen stelt de provincie via Landschap Noord-Holland geld beschikbaar.

Ook voor particuliere initiatieven
Het gaat om de Landschapselementenregeling (LER) en de Soortenregeling. Beide regelingen staan open voor particuliere grondeigenaren, agrariërs, belangenorganisaties, vrijwilligersgroepen en (historische) verenigingen. Bij de Soortenregeling kunnen ook gemeenten, waterschappen en bedrijven geld aanvragen.

Landschapselementen
De aard van het Noord-Hollandse landschap is per streek verschillend. Afhankelijk van de regio wordt het karakter bepaald door hagen, knotwilgen, boomgaarden, rietkragen, hooiland, duinrellen, hakhoutbosjes en windsingels. Iedereen die iets aan herstel, aanleg of het wegwerken van achterstallig onderhoud wil doen, kan een aanvraag indienen, maar alleen voor het buitengebied in de provincie. Een mooi voorbeeld van gebruik van het geld uit de Landschapselementenregeling zien we op Wieringen. Daar werd rond een teruggebouwde authentieke wierschuur een struweelhaag en een boomgaard aangelegd.

(foto: Wil Maters)

Bedreigde soorten
De provincie Noord-Holland biedt ook financiële steun om kwetsbare planten en dieren te helpen. Zo is er geld om wilde bijen waaronder hommels te helpen. Ze hebben het moeilijk door het ontbreken van voldoende voedsel en nestgelegenheid. Voor de aanschaf van zaadmengsels, vaste planten, bomen en struiken voor wilde bijen, kunt u een bijdrage aanvragen. Ook een ijsvogelwand, broedgelegenheid voor zwaluwen en een broeihoop voor ringslangen kunnen bijvoorbeeld aangevraagd worden. Dit jaar zijn twee nieuwe soorten aan de lijst toegevoegd: tapuit en argusvlinder.

Een bijdrage aanvragen
Wie geïnteresseerd is, in aanmerking wil komen voor een bijdrage (circa 75% van de totale kosten) of meer informatie wil hebben kan kijken de website www.landschapnoordholland.nl/bijdragen. Hierop kan men alle informatie vinden over de bijdrageregelingen. Ook kan men contact opnemen met Anne Copier via 088-0064400.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen