Stoomgemaal Halfweg zondag 8 oktober weer ‘op stoom’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zondag 8 oktober is Stoomgemaal Halfweg, het oudste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend (start de stoommachine om 11.30)

Stoomgemaal uit 1852
Molens en gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. De windmolens maakten plaats voor stoomgemalen en nog later door elektrisch aangedreven gemalen. Het is een zeldzaamheid, maar in Halfweg bestaat nog een stoomgemaal uit 1852 dat echt onder stoom draait.

Zelf ervaren
Zondag is de gelegenheid bij uitstek om de sfeer te ervaren van een stoomgemaal dat precies zoals vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voortgestuwd door zes enorme schepraderen, die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Letterlijk binnen handbereik speelt zich hier het waterbeheer van weleer af. Hier kun je(jong en oud) aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van de Haarlemmermeer en het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

Kinderen
En ook de kinderen worden niet vergeten: modelstoommachines, de ‘meterman’ die proefjes doet, de Smit die gloedvol verteld over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

(foto: Stoomgemaal Halfweg)

Met de trein naar het stoomgemaal
Stoomgemaal Halfweg is uiterst eenvoudig bereikbaar per trein. Vanaf Station Beverwijk doet de trein er ongeveer een half uur over. Vanaf het NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen, met tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op het stoomgemaal. Het adres is: Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, Halfweg. Website: www.stoomgemaalhalfweg.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen