Verzelfstandiging Zeehaven De Pijp stap dichterbij

De gemeenteraad van Beverwijk buigt zich binnenkort over de volgende stap in de verzelfstandiging van zeehaven De Pijp. In de raadscommissie van 6 december 2018 bleek meer dan voldoende draagvlak te zijn om tot besluitvorming over te gaan in de raad.

Waarom verzelfstandiging?
Al geruime tijd wordt gewerkt aan een nieuwe structuur om de zeehaven toekomstbestendiger te maken. De bestaande beheerstructuur voor de haven voldoet niet langer aan de wensen en eisen van deze tijd. In december 2015 besloot de raad het proces van verzelfstandiging in gang te zetten. Een nieuwe grotere, economische structuur moest het uitgangspunt worden.

Zaak van lange adem
Om die overgang mogelijk te maken bleek toch meer tijd nodig te zijn. In de raadscommissie bleek dit ook wel; vrijwel alle fracties gaven aan dat de omschakeling iets is van de lange adem. Steunfractielid Vos (PvdA) zei: “Het heeft wel lang geduurd: we zijn nu bijna vier jaar verder.” SamenBeverwijk zag de haven van vandaag de dag in een nieuwe context; het viel steunfractielid Bart op dat juist die lange tijd misschien in het nadeel van de gemeente kan werken. “De omstandigheden zijn nu heel anders dan de periode waarin het besluit genomen werd, zo eind 2015.”

Tegelijkertijd bleek er ook draagvlak (o.a. bij VVD, D66) te zijn voor het overdragen van de eigendom van de haven. Raadslid Bilars (Gemeentebelangen) gaf aan te hopen dat er nu echt stappen worden ondernomen. “We zijn en blijven voorstander van verdere verzelfstandiging. We hopen wel dat het snel uitgewerkt zal worden.” Bij raadslid Den Hartog (GroenLinks) was er eveneens optimisme, hoewel de snelheid hem enigszins verraste. “Vanwaar deze haast, en ook belangrijk: wat wordt de rol van de raad?’’ Hij pleitte voor zorgvuldigheid. ‘’Mocht meer tijd nodig zijn, dan geldt wat mij betreft niet dat van uitstel afstel komt.” Voor de uitwerking van de plannen is overigens wel geld nodig. “Daarover gaan wij als raad, dat is ons budgetrecht,” reageerde raadslid Hazeveld (Democraten Beverwijk).

Ferraro: “Budgetrecht bij de raad”
Portefeuillehouder Ferraro, verantwoordelijk voor de haven, benadrukte dat dit een eerste stap is. Er volgen er nog meer en de rol van de raad sneeuwt daardoor ook niet onder. “De raad is en blijft aan zet: de raad gaat immers over het budgetrecht.” Bij de oprichting van de NV, de rechtsvorm die het college voorstelt, is een bedrag van €45.000,- gemoeid. “Waar het om gaat is wie straks de haven in eigendom krijgt.’’ Ferraro benadrukte verder dat hij de raad nauw zal meenemen in de uitwerking van de volgende fasen.

Nadere bespreking van dit voorstel volgt in de raadsvergadering van 20 december 2018.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen