Laatste mantelbuizen tussen Holland op zijn Smalst en Landgoed Westerhout succesvol ingetrokken

Foto: Chris Pennarts

BEVERWIJK – Nu de mantelbuizen vanaf het werkterrein bij Holland op zijn Smalst succesvol zijn ingetrokken, zit de klus voor de elektrische boormachine op Landgoed Westerhout er na vandaag op.

Samen met het boorteam van aannemer NRG verhuist de machine nu naar ‘werkterrein 3’ bij Tata Steel. In de lege mantelbuizen worden straks de elektriciteitskabels van TenneT getrokken voor de aansluiting van de Hollandse Kust windparken op zee.

Net als op de vorige twee trajecten zijn de vier mantelbuisstrengen (die elk uit vier afzonderlijke buizen bestaan) succesvol op hun plek gelegd met behulp van ondergrondse gestuurde boringen. “Ook bij het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk liggen de buizen inmiddels in de grond”, zo laat projectmanager Landkabels, Robert Wijnholds, namens TenneT weten. “Omdat we daar op eigen terrein zonder overlast voor de omgeving konden werken, zijn daar open sleuven gegraven voor de aanleg.”

Werkterrein 6
Medio december vorig jaar arriveerde de elektrische boormachine op het landgoed voor de eerste serie boringen richting het toekomstige transformatorstation van TenneT aan de Zeestraat. Nadat de mantelbuizen succesvol in de bodem waren gelegd, werd de boor tussentijds elders ingezet. Eind april keerde de machine terug naar het ‘werkterrein 6’ voor de boringen tussen Landgoed Westerhout en Hollands op zijn Smalst en aanleg van de serie mantelbuizen die vandaag is afgerond.

Volgende serie
In totaal voert NRG het komende jaar tussen de twaalf werkterreinen bijna 40 ondergrondse boringen uit. Wijnholds: “We boren eerst de gaten, maken het geboorde gat daarna ruimer en trekken daar dan de buizen in. De zandgrondlaag waarin wij werken, ligt op een diepte van zo’n dertig meter. Inmiddels weten we dat die laag een mooie tegendruk biedt. Na het Pinksterweekend gaat de volgende serie boringen en intrekken mantelbuizen (zie infographic stap 1 /tm 3) van start vanaf het werkterrein 3 bij Tata Steel richting de parkeerplaats van PWN aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee. In het najaar komen we daar terug om de elektriciteitskabels in te trekken.”

Blijf op de hoogte
Wie actuele informatie over de werkzaamheden wil ontvangen kan hiervoor gratis de TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen