Hierdoor zakken veel mensen voor hun praktijkexamen

Foto: Unsplash - Stephan Mahlke

Autorijschool Goedhart in Alkmaar geeft ‘tips en tricks’  voor de toekomstige automobilist. Vandaag wordt ingezoomd op de oorzaken waardoor veel mensen zakken voor hun praktijkexamen, en hoe je daar als cursist daar dus rekening mee kunt houden.

Wil jij graag een rijbewijs in je pocket? Dan is er in ieder geval één belangrijke hobbel die je zult moeten nemen: het praktijkexamen. Tijdens dit rijexamen rijd je onder toeziend oog van een examinator ongeveer 35 minuten door de stad. Deze examinator is behoorlijk streng, omdat het belangrijk is dat je veilig en verantwoord deel kunt nemen aan het verkeer. Ongeveer de helft van alle mensen die examen doen zakken dan ook voor hun eerste rijexamen. Benieuwd wat de meest voorkomende redenen zijn dat mensen zakken? Lees het hieronder en doe er je voordeel mee!

  1. Niet goed kijken
    De belangrijkste reden dat mensen zakken voor het rijexamen, is kijkgedrag. Niet goed kijken komt vaak voor, maar juist te veel met je hoofd draaien of te overdreven aan je examinator laten zien dat je goed kijkt is ook een veelvoorkomende reden om te zakken. Neem dus rustig de tijd om goed en op het juiste moment (op tijd dus!) om je heen en in je spiegels te kijken, maar overdrijf dit niet. Ga er maar vanuit dat je examinator ziet wat jij ziet, en zelfs nog meer.
  1. Te hard rijden
    Een tweede veelvoorkomende oorzaak van zakken voor het praktijkexamen is te hard rijden. Het gaat dan meestal niet om het overtreden van de maximumsnelheid, maar om het niet op tijd afremmen voor een kruising, rotonde of scherpe bocht. Zorg dus dat je voldoende afremt als je zo’n punt nadert. Niet alleen heb je op die manier meer controle over het voertuig, je hebt ook meer tijd om goed te kijken.
  1. Te vroeg op examen gaan
    Een veelgemaakte fout die niet zozeer op het examen zelf plaatsvindt, maar eerder daarvoor, is het te vroeg aanvragen van het praktijkexamen. Het is echt belangrijk dat je jouw rijvaardigheden opbouwt en dat je vertrouwen kweekt achter het stuur. Dit doet iedereen in z’n eigen tempo, maar één ding is zeker: als je gaat afrijden voordat je er klaar voor bent, maak je vrijwel zeker fouten. Volg dus lessen bij een eerlijke instructeur en laat je adviseren over wanneer hij of zij denkt dat je er klaar voor bent. Laat je vooral niet pushen om zo snel mogelijk af te rijden, want hierdoor duurt het vaak juist langer dan nodig.
  1. Plaats op de weg
    Voor de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers is het erg belangrijk dat je steeds goed positie kiest op de weg. Tijdens examens gaat dit vaak verkeerd. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld het te dicht passeren van geparkeerde auto’s of fietsers. Zorg dus dat je altijd een veilige afstand bewaart tussen de auto en andere weggebruikers. Komt er net als je wilt passeren een tegenligger aan? Houd dan in om gevaarlijke situaties te vermijden en je rijbewijs wél te halen.
  1. Bijzondere verrichtingen
    De bijzondere verrichtingen zijn een vak apart. Wat je regelmatig ziet is dat mensen de auto gedurende het gehele examen perfect onder controle hebben, maar dat ze door de zenuwen toch fouten maken bij het parkeren of het draaien op de weg en dan zakken. Zonde! Daarom raden wij aan om altijd een tussentijdse toets te doen. Op die manier kun je namelijk niet alleen vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, maar weet je ook direct of je klaar bent voor het echte praktijkexamen.

Meer weten of wil je zeker zijn van een goede voorbereiding op je praktijkexamen? Kijk dan ook eens op de website van Autorijschool Goedhart in Alkmaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen