Gestrande IJmuidense kotter van strand Zandvoort losgetrokken

ZANDVOORT – Zaterdagmiddag in de namiddag is het gelukt om de op het strand van Zandvoort vastgelopen garnalenkotter uit IJmuiden los te trekken.

(foto’s: Inter Visual Studio / Wim Meijer Fotografie – filmimpressie: John van der Wal / 023TVonline)

Het was inmiddels de vierde poging in drie weken. Afgelopen donderdag mislukte nog een poging toen de kabel, waarmee de kotter moest worden losgetrokken, het begaf. Dit keer was er een nieuwe kabel geleverd die uit één stuk bestond, waardoor de kans op breuk een stuk kleiner was.

Vanaf vanmorgen was er al hard gewerkt met graafmachines om zoveel mogelijk het water naar de boot te laten stromen en zo, zo vroeg mogelijk, de kotter al los te krijgen van de bodem. Het enig lastige punt werd nog gevormd door de tweede zandbank. Doordat het de hele dag vrij hoog water was gebleven bleef de tweede zandbank onder water, waardoor bij het afgraven, het zand steeds weer terugliep. Het werd dus spannend of de kotter, na het loskomen, ook over de tweede bank kon worden getrokken. En dat lukte vandaag dus.

Rond half vijf was de kotter los en kon weer de zee op varen. Op eigen kracht varen zal niet gaan, want voorafgaand aan de reddingsacties was al het olie en de brandstof uit de kotter gehaald om eventuele milieuschade te voorkomen.

De kotter wordt nu naar IJmuiden gesleept waar hij gerepareerd zal worden.

Hieronder een foto-impressie van Wim Meijer van de voorbereiding van de reddingsactie vandaag op het strand van Zandvoort :

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen