112

Twee Beverwijkers aangehouden in onderzoek naar online fraude, oplichting en witwassen

Foto: Wim Meijer Fotografie

AMSTERDAM / BEVERWIJK – In een groot onderzoek naar online oplichting heeft de Amsterdamse recherche op dinsdag 5 maart drie mannen aangehouden op verdenking van grootschalige online handelsfraude, oplichting en witwassen. Het betreffen een 20-jarige Amsterdammer en  een 26-jarige en een 31-jarige man uit Beverwijk.

(bron: Politie)

Slachtoffers die producten kochten bij de betreffende webshop kregen de goederen nooit geleverd. Tijdens doorzoekingen van de woningen van verdachten zijn meerdere gegevensdragers, contant geld, luxegoederen en een auto in beslag genomen en is beslag gelegd op twee appartementen.

Sinds begin januari ontving de politie meer dan 500 meldingen van slachtoffers die voor meer dan 270.000 euro waren opgelicht door de webshop MediaXXL. De webshop bood consumentenelektronica aan tegen scherpere prijzen dan andere retailers en had een professionele uitstraling. Bovendien waren online op verschillende websites positieve recensies te vinden waardoor de webshop een betrouwbaar voorkomen had.

Geraffineerde werkwijze
Als de slachtoffers hun bestelling plaatsten, ontvingen zij een mail van het bedrijf met een betaallink. Daarin werd hen korting beloofd op het moment dat zij een positieve review achterlieten, nog voordat zij hun bestelling hadden ontvangen. Als de slachtoffers hun bestelling niet op tijd ontvingen, namen ze contact op met het bedrijf. Daar kregen ze iemand aan de lijn die hen ervan verzekerde dat hun bestelling onderweg was en dat ze deze binnen een aantal dagen zouden ontvangen. Echter, als ze enkele dagen later opnieuw belden omdat hun bestelling nog steeds niet was geleverd, bleek de telefoonlijn afgesloten en verschenen er online steeds meer negatieve recensies van mensen met vergelijkbare ervaringen.

Onderzoek
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het frauduleuze bedrijf. Dit leidde in eerste instantie naar een katvanger: een 20-jarige Amsterdammer. Hij had onder meer zijn rekening beschikbaar gesteld om het geld van de bestellingen van de slachtoffers op te ontvangen. Deze verdachte is gehoord. Nader onderzoek leidde de politie naar drie nieuwe verdachten. Daarbij bleek tevens dat zij zich op dat moment bezig hielden met het op korte termijn openbaar maken van een nieuwe malafide webshop met een vergelijkbare werkwijze als MediaXX,  waarop de politie besloot snel over te gaan tot aanhoudingen.

Aanhoudingen
Dinsdag 5 maart deed de politie doorzoekingen in twee woningen in Beverwijk en in een bedrijfspand in Heiloo. Daarbij werden twee 26-jarige en een 31-jarige man uit Beverwijk aangehouden, die momenteel alle drie nog vastzitten. Daarnaast werd ruim 44.000 euro aan banktegoeden en werden twee voertuigen, diverse luxegoederen en meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op de twee appartementen van verdachten. Uit informatie afkomstig van de inbeslaggenomen gegevensdragers is het vermoeden ontstaan dat de verdachten eerder ook bezig zijn geweest met oplichting via andere websites, zoals www.simpelwerkt.nl en www.tvspot.nl.

Slachtoffer? Doe aangifte!
Het onderzoek naar de verdachten loopt nog. De webshops zijn eerder offline gehaald, maar de politie houdt er rekening mee dat er nog meer aangiftes zullen volgen. Bent u opgelicht via (één van) deze webshop(s)? Heeft u online iets gekocht maar nooit ontvangen? Dan bent u slachtoffer van oplichting met online aankopen of verkopen. Doe online aangifte via www.politie.nl. Stuur daarbij ook een kopie van uw bestelbevestiging mee. Op de themapagina van de politie kunt u ook terecht voor meer informatie.

Uw aangifte wordt beoordeeld door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Bij meerdere aangiftes tegen dezelfde verdachte worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt bovendien alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen