Telstar doelpuntenmaker Zakaria Eddahchouri

VELSEN – Even verkeerde men in Kerkrade in de veronderstelling dat Roda JC na 6 seizoenen weer gepromoveerd was naar de Eredivisie. De realiteit bleek bizar anders. Het waren achtereenvolgens Thom van Bergen van FC Groningen en stadionspeaker Wim Frijns die roet in ’t eten gooide.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Dennis Gouda)

Geen twijfel mogelijk dat FC Groningen gisteren naar Velsen was afgereisd om zich een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te verwerven voor promotie naar de Eredivisie. Daarvoor moest wel minstens gelijk gespeeld, en het liefst gewonnen worden tegen Telstar. Het bleek een expeditie waar het team van Ulrich Landvreugd niet aan mee wilde werken.

Er stond nog geen minuut op de klok (45 seconden!) of de bal lag al in het net achter Calvin Raatsie, nadat Zakaria Eddahchouri op voorgeven van Thomas Oude Kotte de bal binnen had geschoven.
Ook na de 1-0 bleef Telstar sterker dan de Groningers. Lange tijd lag een uitbreiding van de voorsprong meer voor de hand dan een gelijkmaker. Uiteindelijk duurde het tot 5 minuten in blessuretijd voordat de Groningers alsnog langszij kwamen door een gelijkmaker van Thom van Bergen.

Het late doelpunt zorgde voor een enorme teleurstelling in Kerkrade. Daar had Roda net met 2-0 gewonnen van Cambuur, en bij verlies van FC Groningen in Velsen zou Roda definitief zijn gepromoveerd. Terwijl iedereen op de tribunes bij Roda vol spanning het verloop van de wedstrijd in Velsen volgde bestormden al honderden fans het veld om de promotie te vieren. Te vroeg, zo bleek. Na de gelijkmaker in Velsen sloeg de teleurstelling toe, vooral nadat de stadionspeaker eerst (per abuis en op basis van foute informatie) gemeld had dat Telstar 2-1 gemaakt zou hebben. Toen duidelijk werd dat dat op een  misverstand berustte stond heel Kerkrade al feest te vieren. Een feest dat later wel heel bruut werd ingehaald door de realiteit.

Voor Roda JC betekent het gelijkspel van de noordelingen tegen Telstar dat de ploeg volgend weekend naar FC Groningen moet afreizen om aldaar alsnog promotie af te dwingen. Roda heeft aan gelijkspel genoeg. Mocht Groningen winnen dan pakt die ploeg het ticket naar de Eredivisie.

En Telstar, ook die speelt volgende week mogelijk een kampioenswedstrijd, alleen dan voor Willem II, dat bij winst de kampioenschaal in ontvangst kan nemen. Maar ongetwijfeld gaat Telstar er alles aan doen om dat feestje te verknallen.

Klik HIER voor het wedstrijdverslag en de interviews na de wedstrijd van mediapartner NH.

Bij Telstar aanwezig was ook fotograaf Dennis Gouda. Hij maakte de foto’s in dit verslag. Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie van Dennis Gouda.