Column Blik van Co: “Gitzwarte bladzijde in de Beverwijkse politiek”

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag de negende column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond Nieuws en Beverwijk Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl.

Blik van Co: ‘Gitzwarte bladzijde in de Beverwijkse politiek’

Beverwijk heeft weer een wethouder van buiten. Van de 5 wethouders zijn er 4 van buiten. Ik moet constateren dat er nu een klasje is met beroepsbestuurders. De lokale politieke representatieve Beverwijkse bestuurder is compleet verdwenen. Slechts één in Beverwijk wonende wethouder vertegenwoordigt de Beverwijker nu. Afgelopen dinsdag is nummer 4, de niet Beverwijkse D66ster Suzanne Klaassen uit Haarlem, voorgedragen. Los hiervan is zij de zesde voorgedragen wethouder binnen twee jaar.

Teleurstellend is het als in een gemeente, als de onze, niet uit eigen gelederen een wethouder gevonden kan worden. Het niet vinden van een kwalitatieve wethouder binnen eigen gelederen van onze plaatselijke coalitiepartijen (CDA, PvdA,D66 en GroenLinks) geeft hier de politieke armoede aan.

Het begint erop te lijken dat dit heel gewoon gaat worden in de gemeente Beverwijk. Toch is voorzichtigheid geboden. Want het is niet vanzelfsprekend dat wat van ver komt lekker is. De wethouders van buiten ervaren ook de spanning over het niet wonen in de gemeente waar je bestuurder bent. “Wie is die man/vrouw, die ken ik niet, is dat een Wijker?”. Gemakshalve wordt vergeten dat met externe wethouders je bestuurders in huis haalt die anders in het ambt staan.

Wat hen overigens niet te verwijten is. De eerste wethouder van buiten was mevrouw Ria Beens-Jansen. Zij was wethouder van 25 november 2004 tot 30 maart 2006, lid van GroenLinks en zat namens deze partij in het college. Zij heeft zwaar onder vuur gelegen in 2005/2006 door haar parkeerbeleid. De Sint Agathakerk zat barstensvol toen zij dit parkeerbeleid probeerde uit te leggen aan onze inwoners.

De tweede wethouder van buiten was Robbert Jan Piet. Zijn wethouderschap duurde slechts 9 maanden (09 juni 2011 tot 23 februari 2012). Het project “kistdam” in de Pijp koste hem de kop.

Sinds 25 juni 2024 is het evenwicht volkomen verstoord (4 van de 5 wethouder zijn van buiten). Het is de taak van het college van burgemeester en wethouders om de gemeente te besturen. Maar als je in twee jaar tijd 6 wethouders voordraagt dan kan je zonder blikken of te blozen zeggen dat deze regeerperiode 2022-2026 een gitzwarte bladzijde in de Beverwijkse politiek is.

Co Backer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen