Vluchtelingenopvang in sporthal De Waterakkers

Vrijwilligers bereiden de opvang in Heemskerk voor
Vrijwilligers bereiden de opvang in Heemskerk voor
Foto: AS Media

Gisterenmiddag rond 16.00 uur is in Heemskerk de groep vluchtelingen aangekomen die daar, gedurende een periode van 2 x 72 uur, wordt opgevangen. Daarna bestaat de kans dat hun tocht weer wordt voortgezet naar een volgende locatie.

Voor een aantal van de vluchtelingen is Heemskerk de vierde locatie in korte tijd na eerder een kortstondig verblijf in achtereenvolgens Reeuwijk, Tubbergen en Zandvoort.

Gezeul moet afgelopen zijn
Als het aan Burgemeester Baltus ligt is De Waterakkers de laatste stop voordat deze groep vluchtelingen geplaatst wordt een in noodopvang waar ze langere tijd kunnen verblijven. Voor RTV Noord-Holland verklaarde zij te eisen dat het gezeul met deze groep mensen afgelopen moest zijn. “Wij hebben als regio ook gezegd: wij bieden deze crisisopvang nog één keer aan, en dat in Heemskerk. Maar daarna niet meer, omdat het belangrijk is dat er landelijk wat wordt geregeld. Het is geen doen meer om die mensen keer op keer kort naar een plek in het land te sturen”, aldus Burgemeester Baltus.

Meningen verdeeld
Net als in veel andere steden in Nederland waar vluchtelingen worden ondergebracht zijn de meningen onder de bewoners in Heemskerk verdeeld. Sommige omwonenden uiten duidelijk hun ongerustheid over de vluchtelingenopvang in hun buurt, anderen daarentegen melden zich als vrijwilliger om te helpen bij de opvang. Woensdagmiddag waren een groep vrijwilligers dan ook al druk in de weer om de opvang in de sporthal voor te bereiden.

Sporthal de Waterakkers wordt in gereedheid gebracht door vrijwilligers
Sporthal de Waterakkers wordt in gereedheid gebracht door vrijwilligers

Vrijwilligers
Verder heeft de Gemeente Heemskerk nog een oproep gedaan voor vrijwilligers om te helpen bij eenvoudige werkzaamheden zoals het opscheppen van het eten en het uitvoeren van kleine klusjes. Vrijwilligers kunnen zich melden door de klikken op VRIJWILLIGER. De vrijwilligerswerkzaamheden worden gecoördineerd door het Rode Kruis.

Voor de groep vluchtelingen uit Syrië en Eritrea, waaronder 20 kinderen, is het te hopen dat na het verblijf in De Waterakkers en meer definitieve verblijfplaats in beeld komt. Natuurlijk, iedereen in nood mag blij zijn überhaupt opgevangen te worden. Maar met deze nomadentocht door de Lage Landen toont Nederland toch niet zijn aller fraaiste gezicht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen