Carlsen op matchpoint na verlies Anish Giri tegen Jorden van Foreest

Wereldkampioen Magnus Carlsen
Wereldkampioen Magnus Carlsen
Foto: Wim Meijer Fotografie

Gisteren was Neerlands schaakhoop helemaal gevestigd op Anish Giri die gedurende de tweede week van het Tata Steel Chess Tournament niet te stuiten leek met maar liefst drie overwinningen. Nog slechts een half punt scheidde hem van koploper Magnus Carlsen. ’s Middags zorgde landgenoot Jorden van Foreest echter voor een desillusie door van Giri te winnen, die daarmee zijn kansen op de eindoverwinning van het toernooi tot een minimum zag slinken.

Het is niet de eerste keer dat Anish Giri een kater overhoudt aan een treffen met Jorden van Foreest op het iconische schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Vorig jaar was het diezelfde Van Foreest in de allesbeslissende tiebreak op de slotdag de toernooizege voor Giri wegkaapte.

Giri voor onmogelijke opgave na verlies tegen landgenoot Jorden van Foreest (foto: Wim Meijer Fotografie)

Door het verlies van gisteren is Anish Giri nu teruggevallen naar de 3e plaats op 1 punt van koploper Carlsen en een  half punt op de Hongaar Richard Rapport. Zondag, op de slotdag, treffen Giri en Rapport elkaar.

Richard Rapport, tegenstander van Anish Giro op de slotdag van het toernooi (foto: Wim Meijer Fotografie)

De strijd zal waarschijnlijk gaan om de 2e plaats in het toernooi, want Carlsen heeft nu wel de beste papieren. Hij heeft vandaag aan een overwinning genoeg  om het toernooi voor de achtste maal op zijn naam te schrijven. Dat heeft te maken met het feit dat hij op de slotdag sowieso een punt mag bijschrijven door het uitvallen van de Rus Daniil Dubov (coronabesmetting).

Speelt Carlsen vandaag remise dan zal Giri zowel vandaag van Nils Grandelius als morgen tegen Richard Rapport moeten winnen.

Hieronder de stand na 11 speeldagen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen