Aantal gestolen e-bikes in Kennemerland gemiddeld ruim 60% gestegen

Foto: Pixabay

Verdubbeling aantal aangiftes in Haarlem en Bloemendaal in 2021 ten opzichte van 2020; Beverwijk en Heemskerk de enige gemeenten in de regio Kennemerland met minder gestolen e-bikes.

Nederlanders hebben in 2021 beduidend meer aangifte gedaan bij de politie omdat hun e-bike is gestolen. Dat stelt de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) op basis van politiecijfers.

De Nationale Politie registreerde vorig jaar 22.593 aangiftes van een gestolen e-bike. Dat is een kwart meer dan in 2020 en driekwart meer dan in 2019. In de meeste gevallen werden de elektrische fietsen op straat meegenomen. Ongeveer 1900 keer braken dieven in of gebruikten ze zelfs geweld om een elektrische tweewieler te bemachtigen.

Kijken we naar de regio Kennemerland en Haarlemmermeer dan zien we over de 10 gemeenten een gemiddelde stijging van het aantal aangiftes van gemiddeld ruim 60%. Opvallende stijgers zijn Haarlem met bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.  En qua percentage heb je altijd nog baas-boven-baas, want in Zandvoort was het aantal aangiftes zelfs 131% hoger. Ook opvallend waren Beverwijk en Heemskerk, die als enige gemeente in de regio een daling kende van het aantal geregistreerde diefstallen.

Hieronder een overzicht van het aantal aangiftes van diefstal van e-bikes in 2021 en de percentuele stijging t.o.v. 2020

  • Alkmaar:   155 / + 78,2%
  • Beverwijk: 35  / -27,1%
  • Heemskerk:  24  / -27,3%
  • Uitgeest:   8  / + 14,3%
  • Castricum:  26 / + 36,8%
  • Velsen:   56  / + 14,3%
  • Haarlem: 331 / + 94,7%
  • Bloemendaal:  53  / + 89,3%
  • Zandvoort:  97 / + 131%
  • Heemstede:  46  / + 39,4
  • Haarlemmermeer:  153  / + 59,4%

Behalve voor e-bikes stapten mensen ook 26.365 keer naar de politie om te melden dat hun gewone fiets was gestolen. Dit is een afname van 45 procent in een jaar. “Het lijkt aannemelijker dat steeds minder mensen aangifte van gewone fietsdiefstal doen”, zeggen de onderzoekers van S.A.F.E. over de vraag of er ook werkelijk minder fietsen worden gestolen. Zij vermoeden dat het werkelijke aantal fietsdiefstallen zeker acht of negen keer hoger ligt.

Dat eigenaars van e-bikes wel meer naar de politie gaan om aangifte te doen, heeft volgens de onderzoekers een financiële reden. De elektrische fietsen zijn namelijk meestal verzekerd. Slachtoffers van diefstal moeten van de verzekeraar aangifte doen om de schade vergoed te krijgen.

Een woordvoerder van S.A.F.E. raadt aan om elektrische fietsen goed vast te zetten, bij voorkeur met gecertificeerde sloten. “Stal de fiets het liefst achter slot en grendel, ook thuis”, vult hij aan. “Zeker als je in een binnenstad woont.” Het helpt ook om een elektrische fiets uit te rusten met een apparaat waarmee de locatie op afstand worden gevolgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen