Schaatssters moeizaam verder op Olympische achtervolging, Japan het snelst

Achtervolging in 2009, ook toen al met Ireen Wüst
Achtervolging in 2009, ook toen al met Ireen Wüst
Foto: Wikipedia - adrian8_8

De Nederlandse schaatssters hebben zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales op het onderdeel ploegachtervolging. Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong wisten in de kwartfinales niet te overtuigen. Het Oranje-drietal zette in de National Speed Skating Oval, in een op het oog vrij ongecontroleerde race, met 2.57,26 de derde tijd neer.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Japan, dat één race eerder in actie kwam, was veel sneller: 2.53,61. De tijd van het Japanse team betekende een olympisch record. Ook Canada noteerde met 2.53,97 een veel betere tijd neer dan de Nederlandse rijdsters.

In de kwartfinales werd nog niet gewerkt met een knockout-systeem. De vier snelste landen gaan door. Naast Japan, Canada en Nederland is dat het Russische team (2.57,66).

De halve finales en finale van de ploegachtervolging staan dinsdag op het programma in Beijing. Nederland strijdt met Canada om een plek in de finale.

De tijd was een tegenvaller voor het Nederlandse team, dat een maand geleden tijdens de Europese kampioenschappen afstanden in Heerenveen een tijd noteerde van 2.54,12. In aanloop naar de achtervolging bij de Spelen was er van een goede samenwerking en chemie geen sprake. Wüst was teleurgesteld in uitspraken die Schouten over haar had gedaan in een video-serie over Team Zaanlander, dat kort voor het begin van het toernooi naar buiten kwam.

Bondscoach Jan Coopmans zei een dag voor de kwartfinale er alle vertrouwen in te hebben dat Nederland klaar was voor een goed optreden, maar dat bleek allerminst. Nederland won de ploegachtervolging bij de Spelen voor het laatst in 2014. Vier jaar geleden moesten de schaatssters genoegen nemen met zilver achter Japan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen