Olympisch Goud voor shorttracksters TeamNL op aflossing

Foto: Pxhere

De Nederlandse shorttracksters hebben bij de Olympische Spelen in Beijing een gouden medaille gewonnen op het onderdeel aflossing. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof waren in de finale in het Capital Indoor Stadium overtuigend de beste.

Het Nederlandse team nam vanaf het begin de leiding. Elf ronden voor het einde moesten de shorttracksters de koppositie even afstaan, maar dat was van korte duur. Nederland won in een olympisch record (4.03,409). Het zilver ging naar Zuid-Korea en China behaalde brons.

Voor Schulting is het haar derde olympische titel. De 24-jarige Friezin won eerder deze week de titel op de 1000 meter. Vier jaar geleden was ze op die afstand ook al de beste. Schulting staat nu op vijf olympische medailles. Deze Spelen eindigde ze op de 500 meter als tweede achter de Italiaanse Arianna Fontana. In Zuid-Korea behaalde de shorttrackster in 2018 brons met de aflossingsploeg. Nederland ontbrak toen in de finale. Na winst van de B-finale en twee diskwalificaties in de A-finale, werd het Oranje-team toen toch nog derde.

Schulting kan bij de Olympische Spelen nog een medaille winnen. Woensdag staan de kwartfinales, halve finales en finale van de 1500 meter op het programma.

TeamNL staat in China nu op zes gouden medailles. Naast Schulting en de ploeg won langebaanschaatsster Irene Schouten ook twee keer goud, op de 3000 en 5000 meter. Verder pakten Ireen Wüst en Kjeld Nuis allebei goud op de 1500 meter.

Schaatsers met vierde tijd naar halve finales ploegachtervolging
De Nederlandse schaatsers hebben zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales op het onderdeel ploegachtervolging. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker eindigden op de vierde plaats. Nederland neemt het in de halve finale op tegen titelverdediger Noorwegen, die de snelste was.

Het Oranje-trio zette in de National Speed Skating Oval, in een vlakke race, 3.38,90 op de klok. Tegenstander Canada reed lang in de race sneller, maar in de slotfase hield het trio met Roest op kop het tempo vast, waar de Canadezen verslapten.

Olympisch kampioen Noorwegen was daarna met 3.37,47 duidelijk sneller. Ook de schaatsers uit Verenigde Staten zaten met 3.37,50 onder de tijd van het Oranje-drietal. Rusland plaatste zich met de derde tijd voor de halve finales.

In de kwartfinales werd nog niet gewerkt met een knockout-systeem. De vier snelste landen gaan door. De halve finales en finale van de ploegachtervolging staan dinsdag op het programma in Beijing.

Nederlandse schaatssters op 500 m buiten podium, goud Jackson
De Nederlandse schaatssters hebben op de Olympische Spelen in Beijing net naast de medailles gegrepen op de 500 meter. Jutta Leerdam was in de National Speed Skating Oval met de vijfde plaats de beste Nederlandse. Het goud ging naar de Amerikaanse topfavoriete Erin Jackson. Ze bleef met 37,04 de Japanse Miho Takagi (37,12) en Angelina Golikova uit Rusland (37,21) voor.

Leerdam had in de zevende rit tegen de Chinese Jingzhu Jin 37,34 gereden. Kok kwam twee ritten later tegen de Canadese Brooklyn McDougall tot 37,40. Daarmee werd ze zesde. Michelle de Jong eindigde met 37,97 als dertiende.

Margot Boer is de enige Nederlandse schaatsster die op de Olympische Spelen een medaille wist te winnen op de 500 meter. Ze won brons op de Spelen van Sotsji in 2014.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen