John Belushi may be gone, but Rock ’n Roll lives on

Foto: Wikipedia - Julie Facine

Dit weekend is het 40 jaar geleden dat op 5 maart 1982 Blues Brother John Belushi in zijn hotelkamer na het gebruik van een ‘speedball’ (heel veel ‘wit poeder’) overleed. Ondanks het feit dat er in 2000 nog een vervolg kwam op de succesfilm uit 1980, betekende de dood van Belushi het einde van het legendarische duo Jake en Elwood Blues.

(tekst: Wim Meijer)

Saturday Night Live
Sommige programma’s zijn gewoon niet kapot te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan The Simpsons, al goed voor 25 jaar tv-plezier. Of Oprah Winfrey, in 27 jaar goed voor meer dan 3000 shows. En niet te vergeten het wekelijkse comedyprogramma Saturday Night Live, dat wekelijks wordt uitgezonden sinds 1975 en zich al vele malen heeft bewezen als springplank voor veel Amerikaanse komieken.

Saturday Night Live was het geesteskind van Lorne Michaels, die de comedy-talenten John Belushi, Chevy Chase, Lily Tomlin en Dan Aykroyd bij elkaar bracht. Eigenlijk was Aykroyd een beetje vreemde eend binnen dit gezelschap van komieken. Dan Aykroyd was Deejay in een bluesprogramma en draaide zijn muziek onder de naam Elwood Blues.

Blues Brothers
Samen met zijn collega John Belushi bracht hij in 1977 voor de eerste keer The Blues Brothers tot leven in een persiflage op de blanke bluesfans die, met zonnebrillen op, klassiekers speelden van de zwarte bluesgrootheden.

De sketch van Aykroyd en Belushi als Jake en Elwood Blues bleek zo succesvol dat men besloot tot de productie van een complete film, die in 1980 een van de grootste kaskrakers van Hollywood zou worden.

Het succes van de film had zeker te maken met het feit dat alles op z’n plaats viel: het bijna krankzinnig leuke duo Jake en Elwood, het dolkomische verhaal en ongetwijfeld de massale deelname van beroemde artiesten uit de Blues en de Soul waaronder Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown en Cab Calloway.

John Belushi
The Blues Brothers hebben bewezen de tand des tijd prima te kunnen doorstaan. Want zelfs nu, 35 jaar later, blijft de film nog steeds goed voor een paar uur plezier en onverslijtbaar muziekgenot. Hoofdrolspeler John Belushi, die de legendarische Joliet ‘Jake’ Blues gestalte gaf, heeft echter niet lang van dit duurzame succes mogen genieten.

Op 5 maart 1982 viel voor hem het doek, toen een ‘speedball’ (een mix van cocaìne en heroìne) hem fataal werd.

Alcohol en cocaïne
Binnen de kring van collega’s was het al geruime tijd bekend dat John Belushi er een nogal uitbundige levensstijl op nahield. Alcohol en drugs bleken zijn beste vrienden, waar hij uitzonderlijk veel geld voor over had. Gedurende de opnames van The Blues Brothers spendeerde hij wekelijks tussen de 40.000 en 70.000 dollar aan cocaïne, heroïne en grote hoeveelheden alcohol. Het feit dat een geconsulteerde arts toen al aangaf dat hij met deze manier van leven geen drie jaar meer te gaan had, bracht hem niet af van zijn desastreuze levensstijl.

Rock n roll lives on
Het gelijk van deze arts werd bewezen op die 5e maart 1982, toen Belushi overleed in zijn hotelkamer in het Chateau Marmont Hotel in Los Angeles, na een destructieve mix van wit poeder. Op de grafsteen van Belushi staat te lezen: “I may be gone, but rock n roll lives on.” Het is een absolute waarheid, al was de ‘Rock n Roll’ er zeker bij gebaat geweest wanneer we nog wat langer hadden mogen genieten van Belushi’s aandeel hierin.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen