Topman Tata in 2e Kamer: aanwezigheid staalbedrijf in IJmond “misschien wel als te vanzelfsprekend gezien”

Foto: Wim Meijer Fotografie

IJMOND – Tata Steel heeft volgens topman Hans van den Berg de aanwezigheid van het staalbedrijf in de IJmond “misschien wel als te vanzelfsprekend gezien”. Als er klachten kwamen vanuit de omgeving nam Tata te snel een toevlucht tot “technische oplossingen” in plaats van “de dialoog te voeren over gezondheid, en de ongerustheid daarover”, zei Van den Berg tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. “Ik denk dat dat een behoorlijke misvatting is geweest. Die les willen wij leren.”

Van den Berg herhaalde tegelijkertijd dat Tata ondanks alle kritiek die het bedrijf krijgt wel degelijk resultaten boekt op milieugebied. Onderzoekers van het RIVM die in de omgeving stof hebben verzameld en dat hebben geanalyseerd, zagen daar in een onlangs verschenen onderzoek nog geen resultaten van. Dat grove stof is nog steeds fors verontreinigd met zware metalen en PAK’s. Dat zijn kankerverwekkende stoffen. Een aanzienlijk deel van die stoffen is volgens de onderzoekers afkomstig van Tata.

Waterstof
De staalfabriek wil vanaf 2030 met behulp van waterstof op een schone manier staal gaan produceren. Het beeld dat het bedrijf in de tussentijd nauwelijks iets zou doen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen is volgens Van den Berg “onterecht”. Hij herhaalde bijvoorbeeld dat de uitstoot van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) is gehalveerd in de afgelopen jaren. Tata heeft onder meer nieuwe filterinstallaties geïnstalleerd en een hal gebouwd die voorkomt dat grafiet over de omgeving waait.

Dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de halvering niet in stofmonsters terugziet, betekent volgens onderzoeker Marcel Mennen niet direct dat de cijfers van Tata niet kloppen. “Wij kijken alleen naar grofstof, PAK’s zitten ook in fijnstof”, legde hij uit. Hij houdt het voor mogelijk dat concentraties afnemen in fijnstof, maar dat dit niet te zien is in het neergedaalde grovere stof dat RIVM-onderzoekers verzamelen in de omgeving.

Diverse partijen zijn zeer kritisch over Tata en de uitstoot van het bedrijf. Kamerlid Kiki Hagen van D66, die de hoorzitting had aangevraagd, wees erop dat in de omgeving van het staalbedrijf veel meer mensen longkanker krijgen dan gemiddeld. Ook herinnerde ze aan het strafrechtelijke onderzoek dat gaande is tegen het bedrijf. “Omwonenden voelen zich radeloos en machteloos”, zei Hagen. Ze bedankte Van den Berg wel voor zijn komst naar de Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen