Greenpeace protestactie ‘People vs Polluters’ bij Tata Steel

WIJK AAN ZEE – Zaterdag 24 juni stond de IJmond volledig in het teken van de protestactie ‘People vs Polluters’ tegen de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel. De protestactie van Greenpeace kreeg ook bijval van de actiegroepen Kappen met Kolen, FrisseWind.nu, Extinction Rebellion en Scientist Rebellion. Doel van de actie was het neerleggen van de eis dat Tata Steel de meest vervuilende en ziekmakende onderdelen van de fabriek zou sluiten, dit om de  gezondheid van omwonenden te beschermen.

(reportage: Wim Meijer)

De nacht voorafgaand aan de actie sliepen al veel van de actievoerders in een speciaal voor dit protest opgezet actiekamp op het terrein van de buitenexpositie ‘Een Zee van Staal’. Van daaruit vertrokken zaterdagmorgen enkele honderden activisten in rode overalls, met vaak geschminkte en/of bedekte gezichten en met in teer gedoopte vingertoppen (dit om het maken van vingerafdrukken onmogelijk te maken) in een stoet richting de fabrieken van Tata Steel.Terwijl de honderden actievoerders na circa 15 minuten lopen over de Reyndersweg een hek forceerden en zich daarmee de toegang verschaften tot het bedrijventerrein van Tata Steel, waren andere leden van Greenpeace, samen met leden van Scientist Rebellion per fiets het terrein opgekomen, eveneens na het forceren van een toegangshek.

Op het terrein werd koers gezet naar kooksfabriek 2. De twee kooksfabrieken worden gezien als de meest vervuilende onderdelen van Tata. Voor de kooksfabriek hielden de actievoerders stop, blokkeerden daar enkele wegen naar de kooksfabriek en beklommen ook twee oude silo’s waar ook spandoeken werden opgehangen met de tekst ‘Stop de vervuiling’.

Ondanks het feit dat door de acties het bedrijfsproces van de staalfabriek enige tijd moest worden stilgelegd leidde dit niet tot ingrijpen door politie, ondanks dat Burgemeester Dales van Velsen een noodverordening had afgekondigd en nadrukkelijk had aangegeven niet te tolereren dat het bedrijventerrein zou worden betreden door de actievoerders. Wel hadden de actievoerders bij het betreden van het terrein een foldertje aangereikt gekregen met daarop de dwingende boodschap het terrein weer te verlaten. Een oproep die wie door de meeste actievoerders met een minzame glimlacht werd aangenomen maar niet werd opgevolgd.

In de uren die volgden ontstond er een bijzondere wisselwerking tussen de actievoerders op het terrein van Tata Steel en die buiten het hek, op een duin langs de Reynderweg. Deze groep nam met het uur toe, vooral toen rond 15.00 uur ook de leden van Extinction Rebellion daar aansloten. De happening werd compleet met de komst van de punkrockband Hang Youth.

Uiteindelijk duurde de actie tot rond half zes. Toen besloten de actievoerders, na overleg met de Veiligheidsdriehoek om de actie te beëindigen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace, bracht toen een statement over de actie naar buiten: “We zijn blij dat we van ons recht op protest gebruik hebben kunnen maken in het hart van de grote vervuiler. Ons punt is gemaakt, sluit de meest ziekmakende onderdelen. Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug.”

Hieronder een kleine foto-impressie van de protestactie ‘People vs Polluters’ (Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen