‘My Way’ vandaag 55 jaar; Sinatra’s grootste hit werd pas ‘nummer-één’ toen Herman Brood ‘m zong

Foto: Picryl

Vandaag 55 jaar geleden, op 30 december 1968, nam Frank Sinatra het nummer ‘My Way’ op. Eindelijk leidde het 3 jaar lang  leuren met de melodie door componist Jacques Revaux tot een wereldsucces, mede dankzij tekstschrijver en chansonnier Claude Francois. Ook in Nederland bereikte het nummer de eerste plaats van de Top 40, maar wel in de uitvoering van Herman Brood na diens sprong van het Hilton Hotel, waarna het ook uitgroeide tot een van de meest populaire ‘begrafenishits’.

(tekst: Wim Meijer)

Geen belangstelling
Aanvankelijk leek er geen enkele zanger ‘brood’ te zien in het door Jacques Revaux geschreven ‘For Me’. Al vanaf 1965 had de Franse componist al geprobeerd om het nummer aan de man te brengen, maar pas in 1967 was het Claude Francois die het oppakte. Samen met Gilles Thibaut schreef hij een nieuwe tekst en zette het vervolgens op de plaat onder de titel ‘Comme D’Habitude’ (Zoals Gewoonlijk)

David Bowie
Met de versie van Claude Francois werd ook de belangstelling voor het nummer gewekt van de toen nog vrij onbekende Engelse zanger David Bowie. Hij voorzag het nummer van een eigen tekst en titel: “Even A Fool Learns To Love”. Het bleek echter een uitvoering die niet kon rekenen op de waardering van de Franse rechthebbenden (Francois en Revaux), waardoor het niet op plaat mocht worden uitgebracht.

Dat was anders toen in datzelfde jaar Paul Anka tijdens een bezoek aan Parijs het nummer ‘Comme d’habitude’ hoorde, hier een Engelse vertaling op maakte en vervolgens Frank Sinatra overhaalde om het lied op single uit te brengen.

‘Blijvertje’ in de hitlijsten
Na de plaatopname op 30 december 1968 kwam de wereldwijde zegetocht van ‘My Way’ in beweging. Weliswaar stoomde het nummer niet meteen door naar de hoogste posities van de hitlijsten, maar het bleek wel een ‘blijvertje’. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 reikte ‘My Way’ tot de 27e plaats en in Engeland werd een 5e plaats gehaald. Maar het meest opvallend was dat het nummer in twee jaar tijd maar liefst 8 keer opnieuw de hitlijsten binnenkwam en in totaal maar liefst 142 weken lang in The British Hitchart stond.

Begrafenis-hit
Behalve dat ‘My Way’ uitgroeide tot ongeveer het ‘lijflied’ van Frank Sinatra is het in de afgelopen 55 jaar gecovered door veel grote artiesten zoals Elvis Presley, Luciano Pavarotti, Robbie Williams en Sammy Davis jr. Daarnaast is het ook vaak gebruikt als zangers of zangeressen afscheid namen van het podium, en ook op begrafenissen blijkt het een onverslijtbare hit. In Groot Brittanië staat ‘My Way’ zelfs al jarenlang onaangetast op de 1e plaats van de Begrafenis-Top 50.

Herman Brood
Het is op zich wonderlijk dat ‘My Way’ ook in Nederland is uitgegroeid tot een pure evergreen zonder dat het ooit een echte hit werd, althans niet in de uitvoering van  Ol’ Blue Eyes (Frank Sinatra). Pas op 18 maart 2001 bereikte ‘My Way’ de eerste plaats van de Top 40 in de uitvoering van Herman Brood. Vier maanden later, op 11 juli 2001, maakte Herman Brood een einde aan zijn turbulente leven door van het dak te springen van het Amsterdamse Hilton-hotel. He did it ‘His Way’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen