Vogelhospitaal slaat alarm: vetbollen en noten fataal voor mezen en roodborstjes bij warmer weer

Foto: Huib Derksen - Vogelhospitaal

KENNEMERLAND – Veel mensen vinden het best wel prettig: een voorjaar dat steeds vroeger begint. De winterkoude lekker achter ons laten en de ‘boerenkool met worst’ verruilen voor  de eerste voorzichtige barbecue tijdens de Paasdagen.

Die overgang van de winter- naar de voorjaarsmaaltijd gaat bij ons mensen vrijwel probleemloos. Alleen… bij veel vogelsoorten is dat heel anders. Als die omschakelen van winter- naar zomervoeding dan kunnen ze ook letterlijk die ‘winterkost’ niet meer verteren.

Geen noten en vetbollen
De maag van bepaalde insecteneters zoals mezen en roodborstjes, kent een seizoensstand. In de koudere maanden gedijen ze prima op zaden, noten en vet, maar daarbuiten schakelt hun maag om tot vertering van voornamelijk insecten. Bijvoeren met noten of vet kan dan tot de dood leiden omdat het enzymsysteem deze niet kan verteren – ironisch genoeg sterft het dier dan met een volle maag! Hetzelfde geldt voor de kuikentjes die bovendien afhankelijk zijn van hun ouders.

Gezonde snack
De vuistregel is dat zodra het insectenleven zich begint te roeren, de pinda’s en vetbollen naar binnen moeten. Als het opwarmt, passen eiwitrijk voedsel zoals (gedroogde) meelwormen (of andere insecten), fruit of geplette eierschalen, die als calciumbron dienen, prima bij hun verteringssysteem. Uit instinct zullen ze bij warmer weer niet snel voor zaden opteren. De pindaslierten en strooi-mixen zijn geschikt voor de koudere maanden als vogels behoefte hebben aan vetten, noten en zaden.

Verkeerde hulp
Overigens vraagt het vroege voorjaar en het daarmee gepaard gaande broedseizoen nog wat meer aandacht van tuineigenaren met goede bedoelingen voor onze ‘gevleugelde vriendjes’. Zo is het een verkeerde veronderstelling dat zachte draadjes in de tuin de vogeltjes helpen bij de nestbouw, aangezien vogels erin verstrikt kunnen raken. Haar van geborstelde huisdieren is ook gevaarlijk vanwege anti-vlooienmiddelen waarvan het gif fataal kan zijn voor kuikentjes. De grootste gunst levert een natuurliefhebber een met veel variatie ingerichte groene tuin waar takjes, blaadjes en mos als bouwmaterialen kunnen dienen.

Voedertafel poetsen
Het is van ultiem belang om de voedertafel eens per week te poetsen om overdracht van ziektekiemen, die juist bij voederplekken plaatsvinden, te minimaliseren. “Dan blijven de vogels gezond en kunt u nog lang genieten van het vrolijke gezang,” aldus het hospitaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen