Column van de Dag / On your mark, get set…..

Foto: Robin Welp

Iedere twee weken een sportcolumn op BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws, verzorgd door de vijf sportcoaches van Beverwijk en Heemskerk (Marja Pronk, Bert Kalter, Robin Welp, Chelsea Edwards en Bart Neeft) met als centrale boodschap: Iedereen die wil sporten moet dat ook kunnen! Vandaag voor de tweede keer het woord aan Robin Welp, Buurtsportcoach Actieve Jeugd in Beverwijk.

On your mark,  get set…..
De meeste mensen zijn het er over eens. Bewegen is gezond. Onderzoek toont aan dat door middel van bewegen de leerprestaties op school verbeteren, het zelfvertrouwen toeneemt, het sociaal kapitaal toeneemt. Verder zijn er studies die aangeven dat het emotioneel kapitaal toeneemt en dat zelfs het financieel kapitaal toeneemt bij meer bewegen. Een mogelijke verklaring van dat laatste wordt gegeven als een positief gevolg van de combinatie van het geheel.

‘Bewegen’ als belangrijkse vak
Met de resultanten van deze studies en onderzoeken voor ogen kun je je één ding afvragen: Waarom wordt bewegen niet het belangrijkste vak op de basisschool?
Dit thema kwam ook aan het begin van dit jaar in de raadzaal ter sprake. Is twee keer in de week gym niet te weinig? Tegenwoordig gaan er veel stemmen op die aangeven dat 3x gymles per week misschien wel het beste is. Het was dan ook even schrikken in de zaal toen bleek dat de meeste (zeg maar gerust ‘alle’) basisscholen in Beverwijk slechts 1x per week gym aanbieden…

On your mark... (foto: Robin Welp)
On your mark… (foto: Robin Welp)

Onderzoek Evenementenmakelaar
Inmiddels heeft de Evenementenmakelaar een onderzoek gedaan onder de basisscholen in Beverwijk. Zeven scholen werkten mee aan dit onderzoek, dat bestond uit een interview, op basis waarvan er meer duidelijk werd over de behoeftes die er bestaan op de basisscholen met betrekking tot sport.

Uit het onderzoek kwam o.a. het volgende naar voren:

  • De meeste kinderen hebben 1x in de week 60 minuten Lichamelijke Opvoeding (LO) oftewel gym.
  • De duur van de les is gemiddeld 60 minuten.
  • Tijdgebrek, geldgebrek en de druk van presteren (taal en rekenen) worden aangegeven als knelpunten.
  • Op slechts 20 procent van de scholen is een vakdocent Lichamelijk Opvoeding werkzaam.

Frans onderzoek
Overigens is het argument van ’tijdsdruk in verband met leerprestaties’ op z’n minst discutabel. In de jaren 50 heeft een Frans onderzoek al aangetoond dat zelfs tot 25% vervanging van lestijd door sport een positief effect had op de leerprestaties.

Wedstrijdje sporten de ‘maatschappij in ’t klein’
Ik wil de positieve invloed van bewegen op de leerprestaties graag aanvullen met de vormende waarde van  sport. Jong geleerd, oud gedaan, een wedstrijdje sporten is de maatschappij in het klein. Omgaan met verlies en winst, omgaan met persoonlijke verschillen, omgaan met verschillende belangen. Samenwerken en het hebben en ervaring opdoen met verschillende rollen. En daarnaast bestaat natuurlijk de oude opvatting, LO als goed voor de gezondheid.

Wedstrijdje sporten... maatschappij in 't klein (foto: Robin Welp)
Wedstrijdje sporten… maatschappij in ’t klein (foto: Robin Welp)

Fit en Actief certificaat
De weg is dus vrij voor bewegen op de basisscholen! Aan de ‘buurtsportcoach actieve jeugd’ de taak om de schoolsport in Beverwijk onder de aandacht te brengen. Afgelopen zomer zijn de voorbereidende acties van de buurtsportcoaches omschreven in een mooi plan. Een daarvan is scholen te begeleiden naar een ‘Fit en Actief certificaat’.

Vanaf het nieuwe schooljaar 2016-2017 heeft de Wilgeroos erg enthousiast gereageerd op de voorgestelde pilot. Het doel is om de thema’s bewegen en gezondheid onlosmakelijk met de Wilgeroos te verbinden. Inmiddels is er een vakdocent aangesteld, zijn er naschoolse sportactiviteiten georganiseerd, wordt er specifiek voorbereid op deelname aan de eerste schoolsportcommissie-activiteit (Overbosloop) en wordt er overleg gevoerd over een manier om kinderen een veilig en gezond advies te kunnen geven.

Voldoende energie om de aanhef af te maken….. Go!

Robin Welp
Buurtsportcoach actieve jeugd

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen