Geslaagde Dag van de Bouw op strand Velsen in teken van aansluiting ‘wind op zee’

Foto: TenneT

VELSEN –  Hoe zorgt TenneT dat de duurzame energie van een windpark op zee veilig en efficiënt aan land wordt gebracht? Bijna 350 bezoekers kwamen zaterdag 8 juni naar het werkterrein van TenneT en aannemer NBOS voor uitleg door de technische specialisten zelf. Op deze plek worden op dit moment de zeekabels aan land gebracht, onder de duinen door getrokken en vervolgens metersdiep in het strand en de zeebodem begraven.

Met de kabelbegraafmachine BSSIII als indrukwekkende hoofdrolspeler op het strand en de rest van de installatievloot voor de kust, was er voor het publiek in Velsen zaterdag veel te zien. Ieder jaar weer stellen bouw- en infrabedrijven door heel Nederland hun werkterreinen open voor publiek. Op het strand van Velsen namen netbeheerder TenneT en aannemer NBOS jong en oud mee in het werk voor de aansluiting van de windparken op zee.

Stopcontact op zee
Waar de eerste zeekabel al voor het grootste deel metersdiep in de zeebodem ligt, wordt op het strand van Velsen toegewerkt naar de tweede intrekoperatie. Deze kabels worden op zee verbonden aan het ‘stopcontact’ dat TenneT op zo’n 53 kilometer voor de kust laat bouwen. “Zodra dit bekabelde stopcontact volgend jaar klaar is voor gebruik kan exploitant RWE/OranjeWind het windpark Hollandse Kust (west Beta) aansluiten dat in de komende jaren op zee wordt gebouwd”, vertelt Richard Koenders, omgevingsmanager namens TenneT.Groen licht
Vanwege de hoge golfslag is de intrek van de tweede elektriciteitskabel tot het eind van volgende week uitgesteld. “Het groene licht voor de start wordt gegeven door de Marine Warranty Surveyor”, zo legt Patrick Bakelaar als omgevingsmanager namens de aannemer uit. “Deze onafhankelijke partij ziet er op toe dat de werkzaamheden binnen de goedgekeurde procedures worden uitgevoerd, zodat het werk verzekerd is. Dit is een normale procedure bij dit soort projecten op zee.”

Miljoen huishoudens
Even verderop is het een komen en gaan van bezoekers, die in de blauwe infocontainer van TenneT lezen wat er komt kijken bij het aansluiten van wind op zee. Koenders: “Uiteraard leggen we ook uit waarom we dit allemaal doen. Zo gaat onze samenleving voor 2050 over op schone en hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Daarmee gaan we de klimaatverandering tegen en maken we ons zo min mogelijk afhankelijk van energie uit andere landen. Via deze kabels brengen we straks een hoeveelheid stroom aan land die overeenkomt met het verbruik van een miljoen huishoudens.”Schonere toekomst
Martha, die voor aannemer Boskalis betrokken is bij wind op zee-projecten, is zaterdag speciaal naar het strand gekomen om alles eens met eigen ogen in de praktijk te zien. “Ik ken de begraafmachine BSSIII en het installatieponton Giant 7 uit de werkplannen. Vandaag had ik de kans om ze op locatie te bewonderen. Echt heel gaaf. Vanuit mijn werk weet ik hoe complex deze werkzaamheden voor de zeekabels zijn. Daarom vind ik het geweldig om te ervaren hoe alles hier samenkomt en dat het werken aan een schonere toekomst dan ineens heel tastbaar wordt.”

Indrukwekkend
Even verderop is een jong gezinnetje uit Purmerend neergestreken in het warme zand. “We lazen een advertentie over de Dag van de Bouw en voor de kinderen is een dagje naar het strand natuurlijk een leuk uitje. Die hebben zich geweldig vermaakt met het vangen van krabbetjes en garnalen. Eerlijk gezegd wisten we niet veel over de windparken op zee, maar het verhaal in de infocontainer maakt perfect duidelijk wat er allemaal bij komt kijken. Zeer indrukwekkend om dat live te zien.”In volle gang
“Speciaal voor dit unieke stuk infrastructuur ben ik vandaag uit Emmen hier naartoe gekomen”, vertelt Frank. “Ik zag het online langskomen en dacht dat wil ik in het echt zien.” Vriend Mark uit Amsterdam vult aan: “Je ziet hier dat de energietransitie in volle gang is.” Beiden hebben zojuist tekst en uitleg gekregen van projectmanager Robert Koens van TenneT. “Als je trots bent op je werk, dan is het natuurlijk geweldig als je dit verhaal op deze plek met een geïnteresseerd publiek mag delen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen