Column van de Dag / Lokale geschiedenis leeft!

Foto: Bibliotheek IJmond-Noord

De achttiende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer wordt ingezoomd op cultuur en historie.

Cultuur en historie zijn belangrijk voor de bibliotheek
Vandaar dat bibliotheek IJmond Noord zo veel mogelijk samenwerkt met de historische verenigingen in de omgeving. Regelmatig hebben organiseren wij lezingen en bijeenkomsten waarbij de historische verenigingen betrokken zijn.

Oer-IJ lezingen
Dit voorjaar bijvoorbeeld organiseert de bibliotheek samen met Stichting Oer-IJ en het Huis van Geschiedenis Midden Kennemerland de serie Oer-IJ lezingen zoals die eerder in het Huis van Hilde gegeven zijn. Tijdens deze lezingen komen verschillende deskundigen meer vertellen over de boeiende geschiedenis van het Oer-IJ gebied. Op de website van de bibliotheek leest u welke lezingen er worden gegeven. Historische kaart van de IJmond
Samen met Historisch Genootschap Midden Kennemerland, Historische Kring Heemskerk en Museum Kennemerland heeft de bibliotheek een digitale historische kaart ontwikkeld. Door op de kaart objecten aan te klikken zullen er foto’s, teksten en films zichtbaar worden die iets vertellen over de historie van de IJmond. De kaart bestrijkt het gebied vanaf het kanaal tot en met het noorden van Heemskerk. Zowel voor oud als voor jong is dit ieder keer een feest der herkenning
Regelmatig wordt er in de bibliotheek een bijeenkomst gehouden waarbij leden van de historische verenigingen aan e hand van de kaart aan publiek vertellen over de rijke historie van onze regio. Op 14 maart is er weer zo’n bijeenkomst, u kunt gratis aanschuiven in de vestiging in Beverwijk. We beginnen om 14.00 uur, het duur ca. 1,5 uur.

Filmavonden
In samenwerking met de Historische Kring Heemskerk hebben wij afgelopen jaren diverse films over Heemskerk in vroeger dagen laten zien. Onder ander over de Rijksstraatweg en de aanleg van de kasteeltuin bij Assumburg. Deze avonden zijn altijd een groot succes, niet zelden moest er vanwege teveel aanmeldingen een avond herhaald worden. Wij blijven nauw samenwerken met de Historische Kring Heemskerk, alleen door de bezuinigingen in Heemskerk zullen dit soort activiteiten niet meer plaats vinden.

Kast IJmond Noord
In beide vestigingen van de bibliotheek hebben wij kast speciaal voor boeken over de IJmond. Naslagwerken, fotoboeken, (jaar) uitgaven van historische verenigingen, boeken door plaatselijke auteurs over de geschiedenis van de IJmond: zeker de moeite waard om eens te bekijken. Collectie Museum Kennemerland
Overigens is de collectie van Museum Kennemerland ook zichtbaar binnen de collectie van Bibliotheek IJmond Noord.  Als u zoekt naar historische informatie over onze omgeving kan het dus voorkomen dat u de verwijzing krijgt naar boeken die zijn opgenomen in de collectie van het museum. Deze boeken zijn dan (op aanvraag) in te zien bij Museum Kennemerland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen