Column van de Dag / Inzendingen Stadsfotograaf van Beverwijk

Foto: Jan Paul vd Meij

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Jan Aardenburg die het deze keer heeft over (hoe kan het anders) de nieuwe Stadsfotograaf van Beverwijk.

Door: Jan Aardenburg

Mocht ik jullie in een vorige column warm maken voor deelname aan de verkiezing stadsfotograaf van Beverwijk, nu kan ik, na de verkiezing, jullie mee laten genieten van de inzendingen.

De winnaar is jullie al wel bekend denk ik, Jan Paul vd Meij. Hij werd gekozen uit 14 deelnemers. Dat is ongeveer de helft van het aantal inzenders van eerdere verkiezingen. Waardoor dat komt is mij niet duidelijk? Is de oproep vanuit de ‘oude’ media niet meer voldoende? 4 Van de inzendingen mochten nu niet officieel meedingen naar de titel stadsfotograaf omdat zij deze rol al eerder hebben vervuld.

Een foto van de allereerste stadsfotograaf 2007 Peter Hageman kan ik jullie eenvoudigweg niet onthouden, wat een klassefotograaf is Peter toch. Met de oude analoge Leica R3 van zijn vader maakt hij sfeerplaten zoals hij dat alleen kan. Oordeel zelf. Hier kan niets en niemand tegenop.

(foto: Peter Hageman)

Ook Bert Giebels wist ons weer in te pakken door prachtige platen te schieten die ook nog eens getuigen van zijn bijzondere humor. Oordeel weer zelf.

(foto: Bert Giebels)

Geniet ook van de uitzonderlijke kwaliteit van Rene Kuipers en Herman Wubbolts.

(foto: Rene Kuipers)
(foto: Herman Wubbolts)

Nummer 3 van de verkiezing werd Alex v. Amersfoort. Heerlijke sfeer, goed gekozen camerastandpunt.

(foto: Alex.v.Amersfoort)

Nummer 2, na flinke discussies van de jury, Jamila Nijhof. Van haar laat ik 2 foto’s zien waarop in beide gevallen haar bijzondere oog voor detail te zien is. De bal in de lucht, de houding van de man op het water. Super.

(foto: Jamila Nijhof)
(foto: Jamila Nijhof)

En dan de winnaar. Het blijkt maar weer eens dat creatieve mensen met meer kunstdisciplines goed uit de voeten kunnen. Na het maken van de winnende foto van de nieuwe ongevulde plantenbak in een rommelige omgeving ontving JP door crowdfunding genoeg geld om de bakken te vullen met planten en mobiliseerde hij plaatselijke ondernemers om de bakken regelmatig van water te voorzien. Deze hele actie plaatste hij op facebook. Wat een bijzonder positieve actie van een bijzondere man. Ik hoop dat we veel mooie beelden van hem te zien krijgen.

(foto: Jan Paul vd Meij)

Na 10 jaar stop ik met het organiseren van de stadsfotograaf. Mijn opvolger is oud stadsfotograaf Marco Maljaars. Veel succes Marco!

Reacties