Heliomare Revalidatie opent afdeling Optimum Care

Foto: Wim Meijer Fotografie

Heliomare opent vandaag als eerste revalidatiecentrum in Nederland een afdeling waar patiënten met complexe zorg in een vroeg stadium starten met revalideren na opname op een IC afdeling.

Uit onderzoek blijkt dat de patiënt hierdoor eerder (en beter) herstelt en de gehele opnameperiode korter wordt. Tijs van Bezeij, revalidatiearts en initiatiefnemer van de afdeling:

“De afdeling Optimum Care is gericht op patiënten die nog afhankelijk zijn van extra ondersteuning, zoals beademing. Deze patiënten waren anders op de Intensive Care van het ziekenhuis gebleven, waar revalideren geen onderdeel van het behandelplan is. Dit is slecht voor alle organen, zoals de spieren. Een patiënt die tien dagen op een Intensive Care ligt, heeft al een spierverlies van 20% op de gehele spiermassa. En deze patiënt ligt soms 140 dagen op een IC. Liggen beïnvloedt bovendien het longweefsel en maakt darmen inactiever. Deze stappen achterwaarts moeten op enig moment weer voorwaarts worden gezet. Hoe sneller we starten met actief herstel, des te minder we moeten inhalen. Hoe korter de ligduur op een IC, des te korter zal de revalidatieperiode duren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen