Stichting Leeuw op Hoenderdaell

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een week lang maakte Beverwijk/HeemskerkNieuws een rondje op Landgoed Hoenderdaell. In deze laatste aflevering nemen we een kijkje bij Stichting Leeuw, die op Landgoed Hoenderdaell een groot opvangcentrum heeft gebouwd voor katachtigen.

Stichting Leeuw
Ander dan in veel andere dierentuinen, waar de dieren veelal permanent verblijven en in veel gevallen opgenomen zijn in een internationaal fokprogramma heeft de leeuwenopvang van Stichting Leeuw een andere doelstelling. De stichting richt zich namelijk vooral op de opvang van dieren die uit vaak slechte omstandigheden komen of die altijd hebben geleefd in circussen en daardoor niet meer in staat zijn om in het wild te kunnen voorzien in hun eigen levensbehoeften.

Wim Meijer Fotografie_stichting Leeuw1

Verbod circusdieren
Sinds in veel landen, waaronder Nederland, het verbod is ingegaan op wilde dieren in circussen zijn, zijn veel leeuwen en tijgers door de werkloos geraakte dompteurs afgedankt. Veel van deze dieren komen nu terecht in de dierenopvang van Stichting Leeuw in Anna Paulowna.

Klaarstomen voor leven in vrijheid
Wat de stichting doet is tweeledig: Een deel van de dieren wordt permanent opgevangen en krijgt een goed verzorgde ‘oude dag’ op Hoenderdaell. Maar zijn de dieren nog jong en sterk genoeg dan streeft Stichting Leeuw ernaar ze ‘klaar te stomen’ voor een terugkeer in de natuur. Hiervoor werkt de stichting samen met lokale partijen in het buitenland waar grote parken worden gecreëerd waar de dieren in (semi) vrijheid en onder natuurlijke omstandigheden kunnen leven.

Wim Meijer Fotografie_stichting Leeuw3

Jaagsimulator
Om de dieren voor te bereiden op hun leven in het wild is er in het opvangcentrum een speciale hal ontwikkeld, inclusief een jaagsimulator. Daarmee wordt gewerkt aan het verbeteren van de conditie, het aanwakkeren van het jachtinstinct en het verrijken van de kwaliteit van leven in gevangenschap voor alle katachtigen in het opvangcentrum.

Bezoekers van Landgoed Hoenderdaell zijn van harte welkom in het opvangcentrum van Stichting Leeuw. Met een entreekaart voor Hoenderdaell kun je ook het opvangcentrum bezoeken. Hoenderdaell doneert een deel van haar inkomsten aan Stichting Leeuw. Meer informatie over Stichting Leeuw kun je zien op de website: www.stichtingleeuw.nl

Vroege Vogels
Hierbij een reportage over Stichting Leeuw gemaakt door en voor Vroege Vogels en uitgezonden op 19 mei 2015.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen