Column van de Dag / Raar maar Waar

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De eerste ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Vanaf vandaag iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek of bijzondere uitgave.

Raar maar Waar

In de bibliotheek zijn boeken in veel rubrieken. Een daarvan heet ‘Waargebeurd’.

Sommige andere boeken hebben ook een groot waarheidsgehalte maar staan toch in een andere rubriek. Die zijn dan weliswaar niet waar gebeurd, maar wel op waarheid gestoeld. De schrijver heeft zijn/haar waarheid in het verhaal gestopt.

Ik attendeer jullie graag op een paar bijzondere boeken waarvan ik vind dat ze het verdienen om door meer mensen te worden gelezen. Een van die boeken:  ‘De meisjes van Schoevers’ van Peter de Waard en Petra van den Brink uit 2013. Het boek handelt over honderd jaar instituut Schoevers.

De meisjes van Schoevers
Wat dit boek zo boeiend maakt is dat het aan de hand van originele hoofdstukindelingen, die typerend zijn voor een tijdperk, verslag doet van de emancipatie van de werkende vrouw in Nederland. Dit boek is niet alleen voor meisjes van Schoevers, maar ook interessant voor alle meisjes en vrouwen en mannen die iets willen weten over de nieuwe beroepsgroep (administratief werk) die na de industriële revolutie voor vrouwen is ontstaan.

Ik heb dit boek met stijgende belangstelling en plezier gelezen. Het is een mooi stukje Nederlandse geschiedenis wat ik jullie allemaal kan aanbevelen.

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen